Звездин Бесарабов: Хората трябва да развиват креативността си, всичко останало го могат машините

Снимка: dnevnik.bg

Мечтае да направи грандиозно откритие в науката, с което да спаси човечеството от надвиснала заплаха сякаш за да оправдае името си, нареждащо го от рождението му сред звездите. Той е Звездин, на 17 години, ученик в Националната природо-математическа гимназия, мислител, откривател и визионер.

Неотдавна Звездин Бесарабов спечели награда на най-голямото състезание за гимназисти в света, свързано с наука и инженерство – International Science and Engineering Fair (Intel ISEF). Благодарение на Фондацията за надареност и креативност “Мохиба” на саудитския крал той ще може да си избере университет, в който да продължи образованието си. В разработката си, представена на състезанието, талантливото момче разглежда криптовалутите, чиито трансфери по презумпция са публично достъпни. На основата на тази информация и с помощта на изкуствен интелект той предлага инструмент за по-точното им прогнозиране – как в бъдеще ще се промени цената им, какъв интерес ще предизвикат те.

Снимка: cryptodnes.bg




Още в първия си час по информатика в осми клас разбрах, че само с няколко реда код човек може да създаде проста компютърна програма
– разказва за началните си опити в откривателството Звездин Бесарабов. – И осъзнах, че не е толкова невъзможно да се правят програми, разработки, уреди и точно това ме запали – възможността да създавам. Така най-напред направих няколко компютърни игри и една от тях публикувах в магазин за приложения за Android. А после изобретих машина, която запаметява почерка на своя потребител и с него може да изпише текст върху лист хартия, ползвайки химикалка. Хората отдавна са забравили да ползват ръката си, но по този начин могат да възвърнат стойността на ръкописните изделия, без да е нужно да пишат едно и също нещо стотици пъти. Например покани за сватба, чийто ръкописен текст винаги стопля сърцето.

Снимка: личен архив
Едно от най-вълнуващите си преживявания в света на науката, младият изобретател има в ЦЕРН, където учените с помощта на ускорителя на частици се опитват да разгадаят произхода и фундаменталните закони на Вселената. Всички хора там, без изключение, са по-умни от теб, което е много вдъхновяващо, защото хем те мотивира, хем ти дава надежда за бъдещето на човечеството. Затова и беше от голяма важност да се запозная с учени на такава висота и да видя как те решават истинските проблеми на науката, не крие възторга си от стажа в ЦЕРН Звездин.

Снимка: личен архив
Според него проблемите, които все повече ни връхлитат, са свързани със замърсяването на околната среда, включително на океаните, глобалното затопляне, неефективната социална политика в много точки по света. Но политиците неглижират опасностите пред човечеството и не смятат развитието на науката за приоритет. Единствено в ръцете на учените обаче е да предотвратят необратимата засега катастрофа, към която сме се запътили, категоричен е той.

Стивън Хокинг мислеше реалистично, съветвайки ни да си потърсим нова планета ако хората продължават да игнорират глобалните проблеми в света, може лесно да им се наложи да напуснат Земята, тъй като са задействани твърде много необратими процеси – казва Звездин Бесарабов и също прогнозира бъдещето. – След пет или десет години почти всички работни позиции ще бъдат заети от роботи или заменени от изкуствен интелект. Затова учениците и студентите трябва да се подготвят за нуждите на новия свят не като продължават да запаметяват факти и се учат да извършват повтаряеми дейности, а чрез развитие на креативността, защото само нея автоматизацията не може да докосне. В този смисъл се надявам хората да се опитват винаги да създават нещо ново, защото това е смисълът на тяхното съществуване. А всичко останало, което те умеят, вече го могат и машините.

Още от рубриката

20 на сто от студентите, минали през стажове по европроект, са получили оферта за работа

Над 45 хиляди студенти са преминали успешно през стажове, финансирани по европроект на Министерството на образованието и науката. Около 20 на сто от тях са получили предложение за работа, въпреки че над 90 процента са заявили, че биха останали на работа..

публикувано на 16.12.18 в 09:00
Снимка: БГНЕС

Българката прекарва 20 години повече от живота си в трудова заетост в сравнение с преди две десетилетия

През последните десетилетия се удължава възрастта за пенсиониране на българската жена с 10 години, а като се добавят още десет години отлагане на раждането на първо дете, се оказва, че българката прекарва 20 г. повече от живота си в трудова заетост,..

публикувано на 16.12.18 в 08:00

Българските шофьори в окото на бурята

В последно време животът на българските шофьори започна да става все по-труден и изпълнен с опасни завои. Вдигнаха данъците за старите коли, които са над 75% от автомобилния парк от 3 млн. превозни средства в страната. После косвено увеличиха..

публикувано на 14.12.18 в 11:40