Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 причини да избереш България

БНР Новини
Василена Василева, Свилен Панков, Борислав Вълов, Веселин Димитров и водещата на предаването „Нашият ден” на програма „Христо Ботев” Ива Дойчинова в студиото на БНР.
Снимка: „Нашият ден”

Често изборът „България“ за младите българи, които търсят професионално развитие, зависи от конкретните възможности за успешна реализация в родината или в чужбина. За да направят този избор в полза на страната ни, водещи международни и български компании, които развиват успешен бизнес у нас и вярват в потенциала на младите българи, се включиха в кампанията „Твоите 25 причини да избереш България“. В нея 1300 български студенти от 127 университета в 15 държави защитиха в есе мотивите си да останат в родината. Победителите са 25 младежи, които получиха възможност за стаж в една от компаниите, бизнес лидер за ментор и годишна стипендия в размер на 6000 лв.

Една от целите на кампанията беше да вдъхнем доверие у младите хора, че има възможности за развитие в България, но също така и на бизнеса, че има много добри каузи и идеи, които могат да задържат младите в България – отбелязва Свилен Панков, мениджър „Човешки ресурси“ в компанията – организатор на конкурса.

В последните години много български умове и даровити младежи избират обучение и реализация навън. Липсата на сътрудничество между образователния сектор и работодателите в България води до осезаем „глад за кадри“. В съревнованието за млади и образовани специалисти някои държави са изработили система, която да привлича ценните кадри да се обучават и реализират професионално. Дали това е само въпрос на избор и доколко българските работодатели имат стратегия за привличане на млади специалисти?

В банката, в която работя, ние действително целенасочено издирваме и привличаме талантливите студенти, дали това се отнася за другите фирми не съм сигурен – казва Веселин Димитров, служител в една от компаниите, които участват в проекта. – Според последната статистика, безработицата рязко намалява,което означава глад за кадри. Това от, своя страна, спира растежа на икономиката. Когато липсват квалифицирани специалисти, това вече е сериозен проблем.

Затова кампанията „Твоите 25 причини да избереш България“ с идеята да спре „изтичането“ на млади специалисти към чужбина придобива голяма популярност:

Пред нас е бъдещето на България и стои въпросът дали да останем тук да се развиваме или да заминем в чужбина. Затова ние трябва да се възползваме от подобни възможности и да не ни е страх. Едно есе може да ни даде наистина много добър старт в живота, подчертава Василена Василева. Тя е един от победителите в кампанията, учи „Българска филология” в СУ "Св. Климент Охридски“.

Истината е, че България е част от отворения пазар на труда в ЕС, което прави въпросния избор още по-труден:

Някои хора взимат решението да заминат много по-лесно от други, които се колебаят. За мен лично, беше по-трудно да избера с какво искам да се занимавам – пояснява Борислав Вълов, който е втори курс „Журналистика” в Софийския университет и също е сред  победителите в конкурса.

Всеки от 25-имата финалисти е имал възможност да реши къде да проведе своя стаж. Имах възможност да избирам сред десет водещи компании, да проведа интервюта с всяка една от тях в рамките на два часа и да реша къде да проведа стажа си, разказа пред БНР Василена.

Това беше експеримент, предизвикателство, полезен опит, знания и умения, които може би несъзнателно придобиваш. Срещата с фирми и експерти е наистина ценна. – допълва я Борислав. – Най-важната причина да избера своя работодател беше връзката с интересите – това, което мен ме влече и мога да получа съответно от компанията. Трябва да бъдеш любопитен, да си поставяш цели и да си представиш какво искаш да научиш от своите ментори. Когато търсиш възможностите около себе си, виждаш, че ги има.

Окрилени от успеха на кампанията, организаторите имат намерение да повторят експеримента:

Иска ми се да продължим, защото и работодателите и стипендиантите останаха доволни от инициативата – подчертава Свилен Панков.

Факт е, че след подобни стажантски програми работодателите често назначават младите хора. Условието е кандидатът да изпъква с качествата си. От друга страна, конкуренция има и на ниво работодател и условията на труд, които той предлага. А младите хора търсят надежден работодател, който създава бъдеще.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05