Фестивалът на солта – незабравимо изживяване на брега на Атанасовското езеро

Автор:

Атанасовското езеро е едно от най-забележителните кътчета на България, което всяка година посреща хиляди туристи от страната и чужбина. Причините за това са различни, но основните са няколко. Първата е свързана с Бургаските солници и с лечебните свойства на лугата и калта, които се добиват в района по природосъобразен начин. Лечението с тях оказва благоприятно въздействие върху периферната нервна система и опорно-двигателния апарат, помагат при зарастването на различни рани и подпомагат обменните и регенерационни процеси в организма.

Снимка

Последният мониторингов доклад за състоянието на езерото, сочи, че басейните, изградени около него, се посещават от 4000 души дневно. Фактът, че езерото е предпочитано място за отдих, гнездене и презимуване на внушителен брой птици - над 330 вида, също привлича немалко внимание. За да си представите мащабите на това орнитоложко богатство, ще споменем, че общият брой на видовете, срещащи се у нас е 420.

Снимка

Третата причина за интереса към Атанасовското езеро е възможността да се види крайбрежната лагуна - подобни места в Европа се броят на пръсти. По тази причина тя е обявена за защитена територия, каквато всъщност е и цялото езеро, тъй като то е част от мрежата на Натура 2000. Наред с лагуната, визуална наслада създават променливи цветове на езерото, които варират от синьо през зелено до червено. Червеният цвят се дължи на голямото количество магнезий, което се съдържа във водите му, както и на едно водорасло, виреещо в много солени води. Смяната и пъстротата им се дължат на солодобива, а най-наситени са именно сега в периода август-септември.

Снимка

За шести пореден път, на 10 август, Атанасовското езеро ще бъде домакин на еднодневен фестивал, посветен на солта.  Всяка година организаторите от фондация „Биоразнообразие“ заедно с Българското дружество за защита на птиците и „Черноморски солници“ АД задават различна тема, като тазгодишното издание ще премине под наслов „Солта на живота“. Ето и подробности за програмата и предизвикателствата, които очакват посетителите: 

Снимка
СнимкаВ това издание на фестивала се опитахме да съберем всичко най-интересно, случило се около езерото, или свързано с него, разказва Радостина Ценова - експерт от Фондация „Биоразнообразие“. Няколко детски ателиета, изложби, базар на продукти, произведени от сол и луга, дегустация на шоколад с морска сол от езерото, здравна беседа за ползите от лугата и калта. Предвиден е и концерт „на тъмно“, а участниците в него ще се пазят в тайна до излизането им на сцената. Желаещите да участват в някоя игра също ще имат тази възможност. Предвидена е викторина с 38 въпроса, чийто отговори гостите ще намерят пръснати из фестивалната територия.

Снимка

Ретроспективна изложба пък проследява всичко, което съвместният екип е постигнал по отношение на опазването на местообитанията на животните и птиците, както и решаването на проблема с качеството на водата в лагуната и опасността от наводнения. Ако всичко това ви се струва малко, но и сте достатъчно смели да се поизцапате, можете да участвате и в конкурса „Мис и мистър „Солена кал“. Ограничения за възрастта на участниците няма, но условието е те да дефилират атрактивно и да покажат харизма на импровизираната сцена.

Снимки: архив

Още от рубриката

Българка в Австрия подема кампания за купуване на уред, даващ надежда за нормален живот на хиляди българи с увреждания

Над 680 000 души в България са с трайни увреждания, сочат данните на Националния осигурителен институт за 2017 година. Едва 10 на сто от тях обаче получават шанс и намират своя работа. Това до голяма степен се дължи на нежеланието на..

публикувано на 23.10.18 в 11:24
Генералният директор на БТА Максим Минчев: Провеждането на световен форум на българските медии в Скопие ще бъде полезно и ще подпомогне националната българска политика.

На Световната си среща в Скопие българските медии в чужбина ще искат подкрепа от държавата

Македонската столица Скопие ще бъде домакин на Световна среща на българските медии от 24 до 28 октомври. Представители на близо 40 български медии от 25 държави ще поставят на масата за обсъждане теми като "Различните лица на патриотизма", "Бизнес..

публикувано на 23.10.18 в 10:45

Мария Спасова стана първата българка с място в Менделеевата таблица

Химичният елемент антимон вече ще се свързва с българката Мария Спасова, защото името й беше вписано под същия номер – 51, в периодичната система за млади химици. Това е почет e н списък, въведен по инициатива на Международния съюз по чиста и..

публикувано на 20.10.18 в 08:00