Традиция и съвременност събра млади майки в много български градове

Снимка: Катя Чорова

Завърши седмицата на кърменето в България. Всъщност, тя продължи повече от 7 дни (от 1 до 7. 08), при голям интерес от настоящи и бъдещи майки. Началото на кампаниите от този род е поставено през 1992 от Световния алианс за активна подкрепа на кърменето. Тазгодишната седмица в България включваше интересни срещи в София и още 7 областни града. Младите жени разговаряха с експерти, за да получат ценни съвети как да имат повече кърма и да хранят по-здравословно своите деца. Представени бяха книги и филми, полезни за жените.

На много места в България млади майки се събираха и кърмеха на открито. Така те показваха, че не приемат предразсъдъците спрямо кърмачките в мола, градския транспорт и парковете. Във Велико Търново показаха интересен етнографски експонат - българска везана риза на кърмачка отпреди 100 години. В областта на гърдите кенарената дреха е имала процепи, през които жената е кърмела бебето си, без да скандализира никого.

Още от рубриката

Проф. Цветомир Луканов – хирургът на детски сърца в Хайделберг

Още в древността съзнавали колко крехък орган е сърцето, а Омир дори описал над сто вида смъртоносни наранявания, получени в битките. Ала едва в средата на миналия век хирурзите се осмелили по оперативен път да отстранят недъзите му. Проф...

публикувано на 13.08.18 в 08:57

139 години български военен флот

В Русе и Варна отбелязват 139 години от създаването на Българския военен флот. Началото му е поставено на 12 август 1879 г. в Русе като Дунавска флотилия. Тогава българският флаг се развява над 4 параходчета и няколко други подарени от Русия..

публикувано на 12.08.18 в 08:00

Рила: Планински празник сред красиви езера и опит за рекорд

Хиляди ентусиасти се събират тази събота и неделя насред най-високата българска планина – Рила, на любимата за планинарите местност Седемте езера. В програмата на този празник е предвидено най-голямото планинско хоро. В него ще вземат участие и 7..

публикувано на 11.08.18 в 08:30