Традиция и съвременност събра млади майки в много български градове

Снимка: Катя Чорова

Завърши седмицата на кърменето в България. Всъщност, тя продължи повече от 7 дни (от 1 до 7. 08), при голям интерес от настоящи и бъдещи майки. Началото на кампаниите от този род е поставено през 1992 от Световния алианс за активна подкрепа на кърменето. Тазгодишната седмица в България включваше интересни срещи в София и още 7 областни града. Младите жени разговаряха с експерти, за да получат ценни съвети как да имат повече кърма и да хранят по-здравословно своите деца. Представени бяха книги и филми, полезни за жените.

На много места в България млади майки се събираха и кърмеха на открито. Така те показваха, че не приемат предразсъдъците спрямо кърмачките в мола, градския транспорт и парковете. Във Велико Търново показаха интересен етнографски експонат - българска везана риза на кърмачка отпреди 100 години. В областта на гърдите кенарената дреха е имала процепи, през които жената е кърмела бебето си, без да скандализира никого.

Още от рубриката

Мария Спасова стана първата българка с място в Менделеевата таблица

Химичният елемент антимон вече ще се свързва с българката Мария Спасова, защото името й беше вписано под същия номер – 51, в периодичната система за млади химици. Това е почет e н списък, въведен по инициатива на Международния съюз по чиста и..

публикувано на 20.10.18 в 08:00

Отбийте се на празника на кестена в село Брежани

Запазете датата 20 октомври за един специален Празник на кестена в симитлийското село Брежани. Тази година е деветата, в която сдружение "Хора и традиции", съвместно със жителите на селото, организират този любим за региона празник. За поредна..

публикувано на 20.10.18 в 08:00

Надя Кожухарова: Без тежки присъди няма да ограничим трафика и експлоатацията на хора

Все по-често наричат трафика на хора “съвременно робство”. В навечерието на международния ден за борба с престъплението (18 октомври) в ООН с тревога констатират, че разрастващата се с огромни мащаби експлоатация – най-вече сред мигрантите,..

публикувано на 18.10.18 в 11:21