Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиция и съвременност събра млади майки в много български градове

Снимка: Катя Чорова

Завърши седмицата на кърменето в България. Всъщност, тя продължи повече от 7 дни (от 1 до 7. 08), при голям интерес от настоящи и бъдещи майки. Началото на кампаниите от този род е поставено през 1992 от Световния алианс за активна подкрепа на кърменето. Тазгодишната седмица в България включваше интересни срещи в София и още 7 областни града. Младите жени разговаряха с експерти, за да получат ценни съвети как да имат повече кърма и да хранят по-здравословно своите деца. Представени бяха книги и филми, полезни за жените.

На много места в България млади майки се събираха и кърмеха на открито. Така те показваха, че не приемат предразсъдъците спрямо кърмачките в мола, градския транспорт и парковете. Във Велико Търново показаха интересен етнографски експонат - българска везана риза на кърмачка отпреди 100 години. В областта на гърдите кенарената дреха е имала процепи, през които жената е кърмела бебето си, без да скандализира никого.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите се тревожат за по-важни проблеми от политическата криза

Сред водещите проблеми на българите не са престъпността, имиграцията, жилищата, околната среда и климатичните промени, сочи представително проучване на Евробарометър от февруари 2024 г. За 2/3 от запитаните най-важните проблеми са „безработицата“ – 39% и..

публикувано на 27.03.24 в 15:23

Три български региона са с най-високата смъртност в ЕС

Трите региона в ЕС с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност през 2021 г. са в България, съобщи статистическата агенция на общността Евростат. В район Югозападен смъртността е 390 души на 100 000 жители, в Северен централен регион е..

публикувано на 27.03.24 в 09:55

В средата на седмицата ни очаква променливо, пролетно време

В сряда минималните температури в България ще са между 4° и 9°, в София 5°. Сутринта, нощните валежи в страната ще спират. Облачността ще се разкъсва до слънчево време. Максималните температури ще са между 15°- 20°, по морето 9-12°, в столицата 17°. По..

публикувано на 26.03.24 в 19:33