Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Беглика фест“ пак идва с послание за човека в хармония със себе си и с природата

БНР Новини

Сред вековните гори и залени поляни на най-мистичната българска планина – Родопа, се провежда нетрадиционен извънградски фестивал, който събира под открито небе музиканти, артисти, акробати, поети и художници от цялата страна. Известен е като „Беглика фест” по името на живописния язовир Голям Беглик, който е притегателно място за любителите на почивката сред природата.

Тъй като предстои десетото издание на „Беглика фест”, организаторите обещават събитието да продължи с един ден повече и да е с толкова наситена програма, че да има за всеки по нещо любимо. Фестивалът ще се проведе от 22 до 27 август и ще протече под мотото „Десет стъпки по пътя”.

Снимка

Много силно застъпена е музикалната програма на „Беглика фест 2018”. Тя обединява както нови, така и добре познати авторски български проекти в областта на етно, джаз, пок, рок и world music. Сред най-популярните имена в афиша са Kottarashky, Белослава, “Мерудия”, Бояна Желязкова, Вяра Иванова, Димитър Таралежков, джазмените от “Метаформоза” и много други. Очаква се много хора да посетят тази година импро-джем сцената, заради участието на много добри музиканти-интерпретатори казва Бенита Примо, която е сред най-старите участници и съорганизатор на фестивала:




Импро-джем сцената дава възможност на всеки човек да премине през различни уъркшопи. Цигуларят Константин Кучев ще представи своя проект „Сътвори ми“. Той прави импровизации в реално време, черпи вдъхновение от контакта си с публиката и оттам се раждат нови песни, стихотворения и танци под звуците на цигулката. В традиционната ни програма има сектор, наречен „Здраве и себепознание“, там ще има голямо разнообразие от дейности- йога, хюман дизайн, рейки практики и музикотерапия. Чрез тях ние представяме една универсална култура, която отразява нашата любов помежду ни и любовта ни към Земята и всичко, което ни заобикаля.


Снимка

Участват и различни български групи, които залагат на родните традиции, понеже в момента имаме нужда да се върнем към корените си и да почерпим сила оттам. Лично аз от години се занимавам с циркова акробатика, а сега съм организатор на цирковата сцена. Циркът винаги е бил ядро на „Беглика фест“. Всеки ден в рамките на фестивала ще има занимания по жонглиране и въздушна акробатика. С нас ще са и кукловодите от „Мал- мале“ и „Играчка-Плачко“, които ще играят театър на параван за най-малките. Фрики
Фи е жонгльор със собствено огнено шоу, а група акробати от София ще танцуват на кокили в ярки феерични костюми сред поляните.


Отиваме сред природата, за да й се насладим и нека да я оставим такава, каквато е била преди ние да бъдем там, за да може да й се радваме по-дълго време – казва Бенита Примо.

Снимка

После припомня принципите на „Беглика фест“, които изключват използването на пластмасови прибори, както и ограничават храните от месо, доколкото това е възможно. И още за екологията и естетичното възпитание сред природата:

Снимка

Преди години, когато се е състоял първият фестивал, той е бил насочен към спасяването на два местни върха от грубо посегателство на бизнеса. Впоследствие тази цел беше постигната,
припомня Бенита Примо. Друга от целите беше свързана със запазването на популацията на птицата глухар, която е много разпространена в Европа, но у нас е на изчезване. На това място много хора бивакуват. Язовирът е много спокоен и чист. Всеки, който го види, иска отново да се върне там.

Снимка

Но има туристи, които не знаят как да се държат в природата и оставят след себе цели бунища, които загниват и развалят водата на язовира и реката, а с това замърсяване губим животни и растения. Приканвам всеки, който обича язовир Голям Беглик, да вземе със себе си чувал за отпадъци и когато приключи престоя си там, да събере всичкия си боклук и да го отнесе със себе си. За много българи е срамно да си возят боклука в колата, но това е много важно, за да опазим природата.

Снимки: beglika.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40