Продължават археологическите проучвания на хълма Трапезица

Снимка: БГНЕС

Три археологически екипа започват разкопки на крепостта Трапезица във Велико Търново. Финансирането, осигурено за тях  от Министерството на културата, е 38 000 лв. Проф. Константин Тотев от търновския филиал на Националния археологически институт с музей към БАН ще продължи да разкрива автентичната архитектура в участъка, разположен непосредствено до новоизградената Западна крепостна стена на Трапезица. Ще продължи и реставрацията на защитното съоръжение. Доц. д-р Деян Рабовянов ще работи по открития миналата година храм, в който бяха намерени уникални находки – великолепна икона, кръстове и обкови, свързани с освещаването му.

Със средства от общината в старопрестолния град се подновяват и замразените в последните години разкопки на югоизточния сектор на хълма Трапезица, където бе открит голям феодален комплекс. До него бе намерена и църква със сложна конструкция, която до този момент е разкрита само частично. Подновяването на работата на археолозите ще позволи да се установи предназначението на му – дали е служел като манастирски комплекс или като епископска резиденция.

Още от категорията

Злата Мъгленска – закрилницата на българите зад граница

Сред плеядата от български светци, които закрилят родината ни се нарежда и света великомъченица Злата Мъгленска – покровителката на българския род зад граница. Според житието й, тя живяла през ХVІІІ век, в бедно българско семейство, в село..

публикувано на 18.10.19 в 12:26

Първа поява на Томичовият псалтир от XIV в. пред българска публика

Томичовият псалтир – един от най-ценните ръкописи, запазен от Средновековието, за първи път гостува в София. Ценната реликва от „втория златен век“ на България излиза за първи път от архивите на Държавния исторически музей в Москва и ще бъде..

публикувано на 12.10.19 в 09:30
Колаж: Михаил Димитров

Експозицията „Историческо величие“ ни връща в златните години от българската история

Българската история е запазила в аналите си множество свидетелства за героичното ни минало. Многобройните военни победи, завоювани от нашите предци преди и по време на Първото и Второто българско царство, отреждат на страната ни стратегически..

публикувано на 09.10.19 в 12:32