Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават археологическите проучвания на хълма Трапезица

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Три археологически екипа започват разкопки на крепостта Трапезица във Велико Търново. Финансирането, осигурено за тях  от Министерството на културата, е 38 000 лв. Проф. Константин Тотев от търновския филиал на Националния археологически институт с музей към БАН ще продължи да разкрива автентичната архитектура в участъка, разположен непосредствено до новоизградената Западна крепостна стена на Трапезица. Ще продължи и реставрацията на защитното съоръжение. Доц. д-р Деян Рабовянов ще работи по открития миналата година храм, в който бяха намерени уникални находки – великолепна икона, кръстове и обкови, свързани с освещаването му.

Със средства от общината в старопрестолния град се подновяват и замразените в последните години разкопки на югоизточния сектор на хълма Трапезица, където бе открит голям феодален комплекс. До него бе намерена и църква със сложна конструкция, която до този момент е разкрита само частично. Подновяването на работата на археолозите ще позволи да се установи предназначението на му – дали е служел като манастирски комплекс или като епископска резиденция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58