Изобретен е български слънчев колектор без аналог в света

Снимка: technews.bg

Българска компания изобрети супермощен слънчев колектор, който е новост в световен мащаб. Колекторът произвежда топла вода, като абсорбира от слънцето до 30% повече енергия, отколкото съществуващите устройства от подобен вид и няма аналог в света. Представя го фирма от Силистра, която има договор за безвъзмездна финансова помощ за  внедряване на устройството. Проектът на фирмата е на стойност 1 318 658 лв. (674 206 евро), съфинансиран чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Още от рубриката

Хлебният баланс на страната е осигурен

5,4 млн. тона пшеница или среден добив от 450кг. от декар е крайният резултат от жътвата за тази година. По данни на земеделското министерство това е със 150 кг. от декар по-малко от средния добив за 2017-та, когато реколтата у нас достигна исторически..

публикувано на 23.09.18 в 08:00

От „гьол” проектът за АЕЦ Белене се превърна в черна финансова дупка

Проектът за строителството в България на втора атомна електроцентрала датира от времето на комунизма и гони своята 40-годишнина. Но такава централа все още няма. Премиерът Бойко Борисов нарече строежа „гьол”, който обаче вече се превърна в черна..

публикувано на 19.09.18 в 09:41

Бизнесът наема нови служители до края на годината

Работодателите в България ще наемат още нови служители до края на годината, показва изследване на консултантската компания “Менпауър”. Едва 3 процента от 620-те компании, участвали в допитването, ще намалят екипа си. Прогнозата важи за всички..

публикувано на 16.09.18 в 08:00