Продължават разкопките на античното селище Рациария

Снимка: БТА

Продължават проучванията в центъра на античното селище Рациария край Видин, Северозападна България. Археологическият екип съобщава, че тази година при разкопките, подновени преди 2013 г., са открити почти сто нови находки. Разкрити са вече почти изцяло сградите на късноантична баня и на резиденцията на провинциалния управител от времето когато Рациария е била столица на Крайбрежна Дакия. Има множество следи от опожаряване при хунско нашествие. Историци твърдят, че има всички основания селището Рациария да бъде превърнато в център за посещение на туристи.

Още от рубриката

Изложба в Ловеч обединява молитвените послания от всички религии

В рамките на Комуникационната стратегия на България за ЕС 2019, във фоайето на Областна администрация на Ловеч бе открита изложба под наслова „Молитви на 5 езика“. Тази година една от темите е „Толерантност и превенция на езика на омразата“...

публикувано на 15.06.19 в 10:30

Самоков – град на възрожденски традиции

В недалечното минало град Самоков e известен като средище на култура, просвета и именити зографи. Основният тласък в развитието му обаче, дава железодобивът, познат в района от средата на първото хилядолетие преди Христа. Желязото било ценено, защото не..

публикувано на 13.06.19 в 11:36

В Поморие започна ХVІ Международен фестивал за православна музика „Света Богородица – Достойно есть”

В Поморие за 16-а поредна година в рамките на Международния фестивал за православна музика „Света Богородица – Достойно есть”, се събраха стотици талантливи изпълнители от България, Сърбия, Русия, Молдова, Украйна и Холандия. Събитието се провежда..

публикувано на 09.06.19 в 09:00