Продължават разкопките на античното селище Рациария

Снимка: БТА

Продължават проучванията в центъра на античното селище Рациария край Видин, Северозападна България. Археологическият екип съобщава, че тази година при разкопките, подновени преди 2013 г., са открити почти сто нови находки. Разкрити са вече почти изцяло сградите на късноантична баня и на резиденцията на провинциалния управител от времето когато Рациария е била столица на Крайбрежна Дакия. Има множество следи от опожаряване при хунско нашествие. Историци твърдят, че има всички основания селището Рациария да бъде превърнато в център за посещение на туристи.

Още от рубриката

„Спасени съкровища на България“ показва успехите в борбата с износа на антики у нас

Вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на вътрешните работи Младен Маринов откриха в Националния археологически институт изложбата "Спасени съкровища на България". Тя представя над 300 експоната, притежание на софийския и още 18 подобни музея..

публикувано на 11.11.18 в 08:00

Българите от Западните покрайнини посрещат днешния ден с надежда за по-добро бъдеще

Периодът от Освобождението на България до края на Първата световна война, завършила с подписването на Ньойския мирен договор през 1919 г., е изпълнен с множество загуби за страната. Освен финансовите репарации в размер на 2 250 000 златни франка,..

публикувано на 08.11.18 в 10:30

Над 800 монети, обеци и огърлици откриха археолози край Ахтопол

По време на проучванията на средновековната крепост Агатополис край Ахтопол археолозите откриха най-голямото съкровище по Българското Черноморие, съставено от многобройни предмети, съобщи доц. Андрей Аладжов от Националния археологически институт...

публикувано на 03.11.18 в 08:00