Продължават разкопките на античното селище Рациария

Снимка: БТА

Продължават проучванията в центъра на античното селище Рациария край Видин, Северозападна България. Археологическият екип съобщава, че тази година при разкопките, подновени преди 2013 г., са открити почти сто нови находки. Разкрити са вече почти изцяло сградите на късноантична баня и на резиденцията на провинциалния управител от времето когато Рациария е била столица на Крайбрежна Дакия. Има множество следи от опожаряване при хунско нашествие. Историци твърдят, че има всички основания селището Рациария да бъде превърнато в център за посещение на туристи.

Още от рубриката
Обявяването на независимостта на България – княз Фердинанд на преден план

Отбелязваме 110 години независима България

Историята на България е наситена с множество дати и събития, заслужаващи почит и преклонение от страна на всички нас. Неслучайно част от тях са обявени и за официални празници. Но освен че са почивни дни, в които да избягаш от града за малко, на..

публикувано на 22.09.18 в 08:00
Проф. Виден Табаков, 1964 г. и осъществената му мечта – „разходката“ на Нийл Армстронг по лунната повърхност на 20 юли 1969 г.

Виден Табаков – българинът, подготвял полетите до Луната

Изложба под наслов „Безпределният космос на човешкия ум” бе открита в столичната зала на Държавна агенция „Архиви”. Тя разказва за живота и делото на бележития американски учен проф. Виден Табаков (1919-2015). Той е роден в село Стакевци,..

публикувано на 21.09.18 в 08:00
София преди Освобождението, гравюра на Феликс Каниц

Градостроителят Антонин Колар

Когато на 3 април 1879 година Учредителното събрание единодушно избира София за столица на Княжество България, градът е разполагал с 2 училища, 10 хана и малко над 3000 къщи. Жителите му пък са около 11700. През същата година в него пристига..

публикувано на 20.09.18 в 10:15