Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават разкопките на античното селище Рациария

БНР Новини
Снимка: БТА

Продължават проучванията в центъра на античното селище Рациария край Видин, Северозападна България. Археологическият екип съобщава, че тази година при разкопките, подновени преди 2013 г., са открити почти сто нови находки. Разкрити са вече почти изцяло сградите на късноантична баня и на резиденцията на провинциалния управител от времето когато Рациария е била столица на Крайбрежна Дакия. Има множество следи от опожаряване при хунско нашествие. Историци твърдят, че има всички основания селището Рациария да бъде превърнато в център за посещение на туристи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна Светата Четиридесетница - време на духовно пречистване

От днес започва Великият пост, най-дългият в календара на Православната църква. Първата и последната седмица се спазва строг пост и освен животинските и млечни храни, които са изключени през целия период на постене, не са позволени растителни мазнини..

публикувано на 18.03.24 в 09:13

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06

Навлизаме във Великите пости без духовен пастир

"И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците ни…" Всеки християнин помни смисъла на тази фраза от Господнята молитва, защото около нея е изградено Христовото учение за любовта и прошката. Знае, че който не е способен да прости,..

публикувано на 17.03.24 в 04:30