Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Пламен Мирянов: Патриотизъм е да останем в страната си, а не да си правим снимки със знаме

БНР Новини
Снимка: личен архив

Младият архитект Пламен Мирянов разкрива богатствата на страната ни в кратки филми, за да подтикне повече българи да я обикнат, опознавайки нейните природни дадености, многовековни традиции и културни достижения.

„Свещената азбука”, „Магията на българската роза”, „Духът на знамето” – малки частици от голямата картина, която Пламен Мирянов рисува чрез националната кампания „Нашият дом е България”, скоро ще бъде показана и в пълнометражен филм. Творбата не просто ще разказва за славно минало, паднали за свобода герои и природни красоти, но ще предлага план как хората да станат по-успешни, по-здрави и по-добри.


Този филм съчетава различни епизоди с теми за България – розите, манастирите, хорото (дори леденото за 6 януари), кухнята, билките, но също и българския дух – разказва Пламен Мирянов.

Снимка



Всичко идва от желанието ми да отправя послание към българите, за да работят повече върху своя потенциал, тъй като ние имаме специален ген – много древни сме, много голяма е силата на нашия корен. И това послание за мен е по-ценно, отколкото само да илюстрираме картини, въпреки че ние ще разкрием и природните богатства, и културата, и традициите. Във филма ще заложим също вижданията си за правилното хранене и дишане, защото успехът на човека е свързан и с чистотата на мислите, на тялото и на чувствата.

Снимка
Според архитекта българите ще успеят да разгърнат своите способности, ако се свързват с енергийните места в природата и ако по-често се обръщат към вярата. Природата е средство да бъдем по-силни, но преди всичко тя е Божие творение, затова трябва да се обръщаме към Твореца на първо място, добавя той.

Снимка
Специални места за него са рилските езера и вълшебните, по думите му, водопади в с. Овчарци край Сапарева баня, в които тежко ранен автомобилен състезател от Франция получил чудотворно изцерение, след като 21 дни се къпал в тях и нощувал в селото. И тъй като Пламен Мирянов често е на път, уверявайки се непрестанно какъв земен рай ни е подарен, той се вълнува от екологични каузи като застрояването на планината и морето, замърсяването на природата, изсичането на горите.

Снимка
Дори нещо да бъде застроено на позволено от държавата място,то трябва да бъде в абсолютна хармония с природата, да я разкрасява, а не обратното
– убеден е той. – Защото можем да видим много големи грешки, много престъпления – в нашите градове, около водоеми като Панчарево например. Лифтовете за мен не са лошо нещо, но те не трябва да бъдат свързани със застрояването на нови хотели. Трябва да има също така ясни планове за управление на националните паркове и повече охрана, която сега липсва. Затова ще финансираме проект, според който на всяко от рилските езера да има по един пазач.

Снимка
Родолюбието може да се измерва в неща като това да пазим всичко вдъхновяващо, което сме получили в наследство от предците си, или да даваме най-доброто от себе си ден след ден. Има ли то обаче и съвременно измерение?

Съвременният патриотизъм е в това да останем в България – нещо много просто, вместо да се бием в гърдите и да си правим пищни снимки със знаме – смята Пламен Мирянов. – Разбира се, това е хубаво, но е за празник. Основното, в което трябва да влагаме енергията си, е да направим страната си по-добро мястото за живеене, допринасяйки с каквото можем и изтърпявайки някои временни, надявам се, препятствия в социален и политически план. Младите хора например могат да дават полет на въображението си, защото то е най-ценното в България толкова малко неща са сътворени и има толкова много място за нови проекти и инициативи.

Снимка
Една от тях е свързана с реставрацията на старите чешми на столицата – зад руската църква, в Борисовата градина, пред църквата „Светите Седмочисленици”. Затова обединените около кампанията „Нашият дом е България” ще възложат задачата за съживяването им на студенти от УАСГ и ще подкрепят финансово най-добрите им проекти.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14