Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежения сред управляващите на прага на новия политически сезон

БНР Новини
Единодушие след трудните преговори – „Обединените патриоти” и ГЕРБ обявиха, че остават заедно в управлението.
Снимка: БГНЕС

Откриването на новата парламентарна сесия днес беше предшествано от напрегнато заседание на коалиционния съвет в понеделник, за което някои политически наблюдатели имаха песимистични прогнози за управлението. Опасенията се оказаха неоснователни дори ако съдим по заглавията на част от днешните публикации по темата – „Коалицията на ГЕРБ и Патриотите запазва състава си“ (в-к „Труд“), „Обединените патриоти” остават в управлението“ (в-к „Сега“), „След поредните драми, коалицията пак е стабилна“ (Агенция „Медиапул“). Но дори такава развръзка е повод за смущаващ размисъл.

До извънредно заседание на коалиционния съвет се стигна след пътнотранспортно произшествие с автобус край град Своге, в което миналата седмица загинаха 17 души, а над 20 бяха ранени. Обвинения, че злополуката е следствие от недобра пътна инфраструктура, а  реакциите на властите са били неадекватни, предизвикаха оставки на министрите на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие. Вицепремиерът Валери Симеонов се обяви срещу оставките с обвинения, че държавата е управлявана авторитарно и предяви претенции към управлението и парламентарната група на Обединените патриоти, към която коалиция самият той принадлежи. Фактът, че едно пътнотранспортно произшествие, колкото и да е тежко, дава повод за сътресения в управлението на цяла държава, е смущаващ сам по себе си. Политическите пререкания около произшествието изкараха наяве вътрешни противоречия в малкия коалиционен партньор на управлението – Обединените патриоти, а те пораждат опасения за нестабилност. Лекотата, с която на брифинг след заседанието на коалиционния съвет тежките сътресенията в управляващата коалиция на ГЕРБ и Обединени патриоти бяха отдадени на проблеми в комуникацията помежду им, също е смущаваща. Това пък от своя страна навежда на предположения, че остри вътрешни проблеми наистина има, но решаването им се отлага. В каква степен това предположение е вярно ще се види в близките дни, когато дойде ред за отложеното обсъждане на министерските оставки. От редиците на ГЕРБ идват сигнали, че до приемане на оставките в крайна сметка може да не се стигне.

Но случилото се дава повод и за размисли с положителен знак. Вътрешните противоречия очевидно няма да доведат до разпад на управляващата коалиция. Не е изключено да бъдат направени някакви промени в състава на правителството, но не под политически натиск, а ако по политическа целесъобразност премиерът Борисов реши. До смяна на управлението и предсрочни избори, каквито някои апокалиптични прогнози допускаха, е почти сигурно, че няма да се стигне. Промяна в съотношението на политическите сили не се забелязва, а не се виждат и други причини за подобен развой. Страната остава в руслото на нормалното си и предвидимо развитие, а при тези обстоятелства това е за добро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14

МС: Няма постъпили искания за евакуация на български граждани след атаката срещу Израел

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщи правителствената пресслужба. По повод иранската атака срещу Израел служебният премиер Димитър Главчев свика тази сутрин работно съвещание с участието на военния министър Атанас..

публикувано на 14.04.24 в 09:41

БСП ще работи за широко ляво обединение

Българската социалистическа партия ще покани на 1 май т.г. над 25 партии в левия спектър, както и над 20 близки по идеология граждански сдружения и неправителствени организации, съобщи лидерът Корнелия Нинова след днешния Национален съвет. “ Ще..

публикувано на 13.04.24 в 16:19