Любители на планината честват Съединението в Пирин

Снимка: личен архив

Група любители на планината решиха да отбележат Съединението на България с 4 дневен трекинг в Пирин. Техен сертифициран планински водач е Димитър Димитров, привлечен от планината още като дете. Първо защото корените му са от Етрополе и е израснал в Балкана, където хората са непоклатими като скали, въпреки външната си мекота и второ, защото майка му е работела в Природонаучния Музей и той е прекарвал всяка ваканция сред природата.

Димитър ДимитровВече пораснал, Димитър избира да показва на хората красотата на България и ги води по популярни и не толкова известни дестинации. На 6 септември той и неговата компания имат за цел да покорят връх Вихрен (2 914 м.), наречен в миналото Елтепе или Върхът на бурите, откъдето се виждат географските области Тракия, Мизия и Македония, които са представлявали идеала на борците за Съединението.

Димитър търси нещата, които свързват хората и за него границите не са хоризонтални, а вертикални. Те не разделят и не изолират хората, а ги предизвикват да развият способностите си. Такава граница е върхът.

Какви са хората, които ходят в планината?

Като профил са различни – казва Димитър. – Точно както в службата и в метрото. Това, което ги обединява е, че са готови да разчитат на собствените си способности, умения и знания. Изправят се и влизат в природата без страх от нея. С респект, с подготовка, със специалист, но без страх. Имат воля да излязат от зоната си на комфорт. Стават в събота сутрин и вместо да се излежават, цял ден полагат усилия и се уморяват, знаейки, че не ги чака луксозен хотел.

Наградата са спиращите дъха гледки и удовлетворението, че си надминал себе си. У човека е закодирано да търси своята идентичност и смисъла на живота. Планината е едно от местата където можем да ги намерим. И не са малко младите и възрастни хора, които имат навика да се разхождат по сравнително добре организираните в България туристически маршрути.

Нашето поколение може да изглежда доста разглезено и сравнително закърняло, защото все по-често се храним в заведения за бързо хранене, заспиваме късно и не се грижим особено за здравето си, въпреки модите за био храните и фитнеса. Също така сме много заети и стресирани, но поне две поколения назад са били по-енергични и калени, а в България туристическото движение се заражда почти веднага след Освобождението. Така че имаме добър пример.

Физическата ни слабост или болестите могат ли да са причина да отбягваме планините?

Планината спира болестите – казва Димитър. – Те са резултат от физически и психически фактори на ежедневието, но операциите и хапчетата не лекуват причините, а следствията. Най-доброто лекарство е да правим неща, които възвисяват духа ни. 

Снимки: личен архив

Още от рубриката

Проектът „Резиденция баба” сближава пъстрия селски бит с технологичните ресурси на града

„Надеждата за промяна към нещо по-добро не се изтърква, като билет от лотария, тя се постига стъпка по стъпка“ – това убеждение споделят десетки млади хора, които имат желание да работят и да развиват обществото, в което живеят. Убедени, че мечтите..

публикувано на 23.09.18 в 08:00

Възстановка „Независимостта: 1908 г.“ и пътуване с „Корона експрес“

На 23 септември по случай 110-годишнината от обявяването на независимостта на България община Велико Търново, Регионалният исторически музей и БДЖ организират възстановка   на посрещането на княз Фердинанд на гара Трапезица и обявяването на..

публикувано на 22.09.18 в 08:00

В Шишковци българи, сърби и македонци сядат на една балканска черга

Когато бутилка с огнено питие обходи насядалите около една трапеза, всички дрязги се забравят и хората започват да се прегръщат като братя. Това най-добре го знаем на Балканите, където от нищо пламваме подобно на клечица кибрит, но и владеем..

публикувано на 21.09.18 в 10:24