Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непоказвани до момента произведения в изложбата „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I”

БНР Новини
6
Снимка: Десислава Семковска

В Регионалния исторически музей в София е открита изложба „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I”, на която за първи път се показват оригинални акварели на автори, илюстрирали едно от най-ценните орнитологични издания – „Науман, Естествена история на птиците на Централна Европа” (Naumann, Naturgeschichte der Vogel Mittel-Europas). Изложбата поставя акцент върху безспорния принос на цар Фердинанд за развитието на природните науки, изкуството и музейното дело в България, както и върху приноса му за българската орнитология. Дълги години безценната колекция от близо 400 акварели и илюстрации се смята за изгубена или унищожена по време на войните. В действителност обаче е съхранена в България.




СнимкаДо момента тя не е разглеждана като обект на изобразителното изкуство – казва Христина Грозданова, главен уредник на Художествения фонд на музея. – От момента на своето създаване илюстрациите, публикувани в 12 тома през 1905 година, са съхранявани в различни музеи. СнимкаЗаради многократната промяна на институциите, които се грижат за нея, колекцията не е била обект нито на експониране, нито на изследване. Понастоящем е собственост на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН, който я предостави за настоящата изложба.

На изложбата са показани също така произведения от български автори, създавани по същото време като уникалните акварели. Става въпрос за творби, изобразяващи птици и декоративно-приложни проекти на първите и най-известни художници, поставили основите на българското изобразително изкуство.

Сред тях са Иван Милев, който в изложбата е представен с един проект за корица за книга „Горски птици”. Николай Ростовцев, известен български иконописец, е показан с декоративно-приложния проект на кълвач от 1926 година, експониран заедно с изображения на кълвачи от западни автори.

Снимка
А за да бъде илюстриран художникът Харалампи Тачев, от Софийската градска художествена галерия е предоставена ценна скулптура на Васил Зидаров.

Снимка
Любопитно е, че въпреки различията в стила и съвсем различния подход на западните и българските автори –
отбелязва Христина Грозданова, се вижда връзката и общото при рисуването на птиците от натура. Също така интересно е, че те са рисувани с помощта на препарирани птици. В изложбата е засегната темата за лова, който по това време е свързан с научно-изследователската работа и с работата на илюстраторите.

СнимкаВ експозицията са включени архивни фотографии на царя и различни други експонати, сред които сервиз за сервиране на дивеч от началото на века, който е част от дворцовото имущество и четири от 12-те тома, които сами по себе си представляват библиографска ценност.

Снимка
Също така сме представили и един от екземплярите на най-скъпата в света книга „Птиците на Америка” на Джон Джеймс Одюбон, с размери 101х152 см. В една витрина сме изложили оригинални рисунки на Павел Патев и Николай Боев, както и ръкопис на издадената през 1950 година книга „Птиците на България”.

Снимка
Макар че е издадена много по-късно, тя е изключително важна, тъй като това е първото издание с авторски български рисунки
– уточнява Христина Грозданова.

СнимкаВ изложбата е включен непоказван до момента изключително ценен голям официален портрет на цар Фердинанд I с маслени бои, дело на Никола Михайлов, един от най-известните български портретисти, автор на портрети на десетки важни исторически личности.

Показването му в нашата експозиция е много важен момент, тъй като той до момента не е излаган, което е любопитно предвид факта, че изобразената личност е от такъв ранг, а същото така че и художникът е известен – казва Христина Грозданова. – Този портрет беше предоставен за нашата изложба от частна колекция, по принцип се намира Германия и поради тази причина не е виждан до момента.

Изложбата „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I” ще продължи до 31 октомври.

Снимки: Десислава Семковска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30