Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният шампион по бразилско жиу житцу Николай Николов за спорта и вкуса на победата

БНР Новини

В края на август в Лас Вегас Николай Николов завоюва първата за България световна титла в бразилското жиу житцу на IBJJF (International Brazilian Jiu Jutsu Federation).




Много съм доволен от състезанието. Наистина голям личен успех за мен, за цяла България и хората, които се интересуват от бойни спортове. Конкуренцията беше много силна. В моята категория – до 94 кг, имаше 25 състезатели от цял свят. В тази категория двубоите са динамични и много интересни. Състезателите са много силни и запазват бързината си, докато в следващата категория – до 100 кг, нещата вече са малко по-забавени“, – сподели след завръщането си от САЩ Николай Николов, който се изгражда като състезател по бразилско жиу житцу (BJJ) в столичната школа „Зенит“ – български филиал на бразилска школа.

Ако преди години този спорт е бил екзотичен в България, днес той се радва на все повече фенове:

През последните десетина години има голям интерес към този спорт, заради популярността на ММА. BJJ е основата на ММА – казва Николай. – Когато боят премине на земя, всичко става жиу житцу. Затова много ММА състезатели предпочитат BJJ като важна част от подготовката си. Но ММА е по-брутален, с доста удари. В BJJ няма много удари, по-изчистен спорт eи може да се практикува от всички.

Богатата си спортна кариера Николай Николов започва с лека атлетика. Преминава през борба свободен стил, където става републикански шампион. После се насочва към сумо, в което през 2018 г. завоюва трета европейска титла. Достигайки този връх, решава да сложи достоен край на състезателната си кариера в сумо и да се отдаде изцяло на работата си като старши треньор на националния отбор. Паралелно със сумото, преди 5-6 години започва да тренира бразилско жиу житцу. Тазгодишната световна титла е предшествана от европейска през 2017 г.

Снимка

Интересен факт от биографията на Николай Николов е, че е роден на 2 август 1980 г., денят, когато на Олимпиадата в Москва раздават медалите. Тогава баща му казва: „Това момче се роди, за да си вземе медала“. Може би това наистина е карма? И все пак не крия от шампиона учудването си, как успява да прогресира едновременно в два спорта.

Честно казано, това е доста трудно. Особено на такова високо ниво – признава Николай. – На състезание правиш това, което си отработвал с години. Понякога правя техники от сумото в жиу житцу и обратното. После се оказва, че е грешка. Това са два различни спорта с различни правила. Единственото общо между тях е единоборството – имаш противник, когото трябва да надвиеш. В сумото целта е да извадиш човека извън дохиото или да го събориш на земята. В жиу житцу същинската борба започва, когато нещата слязат на земята.

България трябва да обърне по-сериозно внимание на развитието на спорта като цяло, защото той прославя държавата и дава много на подрастващите, убеден е Николай Николов:

Спортът дава голяма самодисциплина, изгражда характер. Човек се учи да се бори докрай, да е концентриран, стабилен психически. Това в живота дава голям плюс, защото животът като цяло е борба.

Със семейството си
Самият Николай живее с мисълта за победата:

Когато излизаш за поредната среща, не трябва да допускаш съмнение. Когато човек се съмнява, той винаги губи. Всеки се притеснява. Това е предстартова треска, която мобилизира. Но страх не трябва да има. Ако ти психически не си представяш, че си победил някого, значи няма да го победиш.

Сладък е вкусът на победата, а цената каква е? – питам.

Сладък е вкусът…, – замисля се Николай. – Всъщност, когато спечелиш, не можеш да усетиш вкуса на победата, защото най-често цялото тяло те боли. И на следващия ден си в мускулна треска, със синини, охлузвания, контузии. Все пак състезанието е една тренировка, но на високо ниво. Каквото правиш в залата, това правиш и на състезание, само че лаврите са по-големи. Цената е сваляне на килограми, поддържане в определена категория, контузии (аз от януари играя със скъсани връзки на рамото) и много себеотрицание в името на победата.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03