Летните трусове в управляващата коалиция се оказаха буря в чаша вода

Снимка: БГНЕС

В първия ден на тази седмица Коалиционният съвет на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ проведе второ заседание, предизвикано от оставките на министрите на вътрешните работи, транспорта и регионалното развитие. Миналата седмица съветът отложи дебата по темата за вчера след близо четиричасово заседание. Сега, след едва час и половина дебат, беше решено оставките да бъдат гласувани в парламента този четвъртък. Още преди това да се е случило се вижда, че с много висока доза вероятност летните проблеми в управляващата коалиция ще бъдат преодолени така, както ги е замислил премиерът Борисов, а вълненията около тях са били само буря в чаша вода.

Бойко Борисов призна, че е взел решение за министерските оставки самостоятелно в разрез с коалиционното споразумение между ГЕРБ и „Обединените патриоти“, но вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов увери, че при евентуални следващи промени в кабинета най-напред ще бъдат консултирани „Обединените патриоти“. Най-голямата партия в управлението възнамерява отсега нататък да провежда по-често коалиционни съвети, за да се избягват „проблеми в комуникацията“, на каквито бяха отдадени сегашните. Допуска се с висока доза на сигурност, че една от формациите на „Обединени  патриоти“ – НФСБ, в четвъртък ще гласува против подадените министерски оставки, но ще подкрепи предложените от ГЕРБ нови титуляри. От партия „Атака“ предупреждават, че близки до премиера Борисов хора кроят някакъв вид „заговор“, но независимо от това и Борисов, и Цветанов са уверени, че управлението е стабилно.

Критики в печата иначе има, при това сериозни и в изобилие. В. „Дума“ коментира в заглавие днес, че Борисов е изпаднал в кадрова немощ“, защото бил издигнал за нови министри кандидатури на слабо познати лица от „втория ешелон на ГЕРБ“. Подобна констатация прави и агенция „Медиапул“, според която кандидатите да оглавят ключовите министерства на регионалното развитие, вътрешните работи и транспорта са с оскъден професионален и политически опит. Тази теза обаче ще намери и доста опоненти, защото за вътрешен министър се предлага досегашният секретар на МВР Младен Маринов, за министър на транспорта – заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, а за министър на регионалното развитие – депутатът Петя Аврамова, която е работила като зам.-председател на парламентарната комисия по регионална политика.

От БСП определят готвените рокади като „отчаян ход“ и в четвъртък ще гласуват против новите кандидатури за министри, защото щели продължат досегашната вредна политика на правителството. Социалистическият вот няма да обърне хода на нещата, защото промяна в съотношението на политическите сили в България от последните избори насам няма. Именно това има предвид президентът Румен Радев, който по повод последните политически събития в България твърди, че в момента алтернатива на управлението няма. А липсата на алтернатива не е проблем на управлението, а на опозицията.

Още от рубриката
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на правосъдието Цецка Цачева и министърът на вътрешните работи Младен Маринов на брифинга в Министерския съвет във връзка с доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

Поредният доклад на ЕК за България – какво ново, какво старо и трябва ли толкова да ни вълнува

България е член на ЕС от началото на 2007 г., но си остава обект на постоянен мониторинг от страна на ЕК за състоянието на правосъдието и вътрешния ред. Такъв мониторинг се прилага и спрямо Румъния. Приети в ЕС преди 11 години въпреки наличието на..

публикувано на 14.11.18 в 10:56

Радикализацията отново на дневен ред в България, но в нов контекст

Тези дни в София се проведе кръгла маса на тема "Балканският ислям – бариера или мост за радикализация?". Дискусиите за радикализацията в България периодично стават чувствителни във връзка с конкретни събития. През 2016г. вниманието към нея беше..

публикувано на 06.11.18 в 10:49

Срещата на върха с Гърция, Румъния и Сърбия във Варна е брънка от по-широка регионална активност на България

Регионалната активност на България миналата седмица кулминира с четиристранна среща на върха във Варна между България, Гърция, Румъния и Сърбия, в която по покана от София участва и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Новата седмица започва с..

публикувано на 05.11.18 в 10:52