Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летните трусове в управляващата коалиция се оказаха буря в чаша вода

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В първия ден на тази седмица Коалиционният съвет на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ проведе второ заседание, предизвикано от оставките на министрите на вътрешните работи, транспорта и регионалното развитие. Миналата седмица съветът отложи дебата по темата за вчера след близо четиричасово заседание. Сега, след едва час и половина дебат, беше решено оставките да бъдат гласувани в парламента този четвъртък. Още преди това да се е случило се вижда, че с много висока доза вероятност летните проблеми в управляващата коалиция ще бъдат преодолени така, както ги е замислил премиерът Борисов, а вълненията около тях са били само буря в чаша вода.

Бойко Борисов призна, че е взел решение за министерските оставки самостоятелно в разрез с коалиционното споразумение между ГЕРБ и „Обединените патриоти“, но вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов увери, че при евентуални следващи промени в кабинета най-напред ще бъдат консултирани „Обединените патриоти“. Най-голямата партия в управлението възнамерява отсега нататък да провежда по-често коалиционни съвети, за да се избягват „проблеми в комуникацията“, на каквито бяха отдадени сегашните. Допуска се с висока доза на сигурност, че една от формациите на „Обединени  патриоти“ – НФСБ, в четвъртък ще гласува против подадените министерски оставки, но ще подкрепи предложените от ГЕРБ нови титуляри. От партия „Атака“ предупреждават, че близки до премиера Борисов хора кроят някакъв вид „заговор“, но независимо от това и Борисов, и Цветанов са уверени, че управлението е стабилно.

Критики в печата иначе има, при това сериозни и в изобилие. В. „Дума“ коментира в заглавие днес, че Борисов е изпаднал в кадрова немощ“, защото бил издигнал за нови министри кандидатури на слабо познати лица от „втория ешелон на ГЕРБ“. Подобна констатация прави и агенция „Медиапул“, според която кандидатите да оглавят ключовите министерства на регионалното развитие, вътрешните работи и транспорта са с оскъден професионален и политически опит. Тази теза обаче ще намери и доста опоненти, защото за вътрешен министър се предлага досегашният секретар на МВР Младен Маринов, за министър на транспорта – заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, а за министър на регионалното развитие – депутатът Петя Аврамова, която е работила като зам.-председател на парламентарната комисия по регионална политика.

От БСП определят готвените рокади като „отчаян ход“ и в четвъртък ще гласуват против новите кандидатури за министри, защото щели продължат досегашната вредна политика на правителството. Социалистическият вот няма да обърне хода на нещата, защото промяна в съотношението на политическите сили в България от последните избори насам няма. Именно това има предвид президентът Румен Радев, който по повод последните политически събития в България твърди, че в момента алтернатива на управлението няма. А липсата на алтернатива не е проблем на управлението, а на опозицията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30