Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манията 5kmrun завладя България

БНР Новини

Всяка събота – през лятото в 9, а през зимата в 10 часа, весела глъчка оглася някои от най-големите паркове в страната. Пъстра тълпа се подготвя за поредната глътка въздух и положителен заряд на старта на 5kmrun – безплатна инициатива за 5 километра свободно бягане. Началото й е положено преди 5 години, а броят на участниците главоломно расте, като до днес в нея са регистрирани 17 000 души. За това, как се ражда инициативата, разказва човекът, който стои зад нея – Георги Станоилов:



През 2010 г. със семейството ми бяхме в Англия, там, където е възникнало петкилометровото свободно бягане. Имахме възможност да се включим в доста събития, организирани от англичаните и по-специално от Пол Синтън-Хюит
инициатора на това движение. Още тогава ми дойде идеята, върнем ли се в България, да организираме и тук такова петкилометрово свободно бягане.

И когато се връща, запретва ръкави, за да пренесе този положителен опит, разбира се, със съгласието на Пол Хюит. Но как се случва всичко?


Както при всяко начало, нещата бяха по-трудни, защото хората, включително тези, от институциите, не знаеха какво точно трябва да очакват. Но срещнахме разбиране и от Столична община, и от няколко компании, които на добра воля ни подкрепиха в самото начало, както се казва „на зелено“. Защото на всеки му звучеше много свежа идеята да се организира подобно безплатно съботно събитие.

Петкилометровите бягания стартират първо в столичния Южен парк, а после и във Варна, Пловдив, Бургас, софийския Западен парк. Регистрацията в събитието, която е безплатна и не е задължителна, позволява проследяване на резултатите от всяко бягане. Участниците не пропускат събота, независимо от времето. Има твърдо ядро бегачи, готови да тичат и при -17 ºС, сняг, лед, проливен дъжд и жега над 30 ºС. В това е магията на 5kmrun обществото. Ние наистина успяхме да изградим едно общество, в което хората се чувстват комфортно. Те идват в събота не само да пробягат своите 5 км, но и да общуват в една изключително толерантна среда, уверява Жоро:



Можем да кажем, че това е бягане, а не състезание. Състезателната част е втори план. Въпреки това, който търси надпреварата, може да я открие – за първите места се бяга „на живот и смърт“. Рекордът на 5
kmrun при мъжете и при жените се държи от професионални състезатели в бяганията на средни и дълги разстояния – Митко Ценов и Милица Мирчева. Но като цяло в събота сутрин в парка на старта ще видите най-различни хора от всякакви пол, религия и етнос, обикновени хора и преуспели в различни области, дори дипломати като посланика на Дания Н. Пр. Сьорен Якобсен, който има близо 50 бягания.




Бегачите са на всякаква възраст. Най-възрастният е на 83 години с около 180 бягания. Има и много деца като 9-годишния Камен Тричков. Той бяга 5-те км с баща си за 6-и път. Камен е по-бързият и е взел разстоянието за 29.07 мин. Донякъде е трудно, особено на финала, – не крие той. Задачата му е в следващите бягания да затвърди резултата. Не без гордост добавя:

Когато стигна финала, съм много щастлив!

Но в Южния парк за децата се организират и отделни двукилометрови бягания. По трасето им помагат доброволци, а на финала усилията им се възнаграждават с лакомства. На определен брой участия бегачите получават тениски за бягане със сантиментална стойност. На тях с големи цифри пише юбилейния брой бягания. При децата те започват от 10, а при възрастните от 50 участия.

Ние се шегуваме, че ако видите участник, на чиято тениска пише 250, спирате и отдавате чест, защото това са 5 години! Имаме четирима участници, които са направили 250 бягания и останалите ги поглеждат с респект, казва Жоро и уточнява нещо важно:



На желаещите, които все още се двоумят дали да дойдат, им обещаваме, че може да не са първи, но няма да са последни. Защото имаме традиция – на всяко бягане в Южния парк раздаваме потници, на които с големи букви е изписано „Последен“. Те се обличат от доброволци, които идват на финала последни. Когато те пристигнат, знаем, че бягането е приключило. По пътя си те окуражават хората, които ходят (защото около 5 на сто от участниците действително ходят по маршрута). Така че на нашите събития може да се бяга, може да се ходи. Шегуваме се, че може и да се лази. Няма контролно време. Ние сме на олимпийския принцип – важно е не да победиш, а да участваш
.

Снимки: 5kmrun.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03