„Дни на музиката в Балабановата къща“

Пъстра програма и световноизвестни изпълнители в есенното издание

На 16 септември е първият концерт в програмата на международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив. „Знаменателен“ го нарича артистичният директор Мила Павлова:

В него участват някои от най-известните изпълнители от групата на струнните инструменти в оркестъра на Миланската скала, начело с концертмайстора Франческо де Анджелис – голяма фигура в Италия, един от най-добрите изпълнители, избран за първи цигулар лично от маестро Рикардо Мути. Известен като камерен музикант, солист, много добър педагог, той ще има и майсторски клас при нас. Част от състава Paganini String Quartetе българката Евгения Станева, която от години е в оркестъра. На следващия ден е концертът „Кабаре в Балабановата къща“. Много сме щастливи да представим този нестандартен проект. Пространството в Балабановата къща ще бъде раздвижено от режисьорката Мариана Кънчева и прекрасните певици от формация Bella Voce. Бих искала да подчертая едно голямо събитие – концерта, посветен на 110-годишнината от рождението на Марин Големинов, точно на 28 септември, рождения му ден. Ще представим широка палитра от неговото творчество –участват квартет „Големинов“, квинтет „Пилекадоне“, сопраното Евгения Ралчева, солистка на Пловдивската опера, пианистката Мария-Десислава Стойчева, народният хор на АМТИИ с диригент проф. Бураджиев.

Концертът в памет на акад. Марин Големинов е озаглавен „ГОЛЕМ и НОВ“ – съвсем в стила на нашия голям композитор, който имаше забележително чувство за хумор и сам измисляше шеговити епиграми.
Мила ПавловаНе по-малко значим е концертът „Мелодѝ“ на 22 септември, когато мецосопраното Вера Николова и пианистката Маргарита Илиева ще представят програма, посветена на френската песен от края на XIX и началото на XIX век – продължава Мила Павлова. На 23 септември обичаните „Бистришки баби“ ще огласят Римския стадион със своя концерт на открито, а на 9 октомври ще отбележим 70-годишнината на проф. Ангел Станков – изтъкнат цигулар, дългогодишен концертмайстор на Софийската филхармония, диригент, камерен изпълнител. На 10 октомври очакваме квартет Vector от Швейцария, съставен от инструменталисти, които свирят в един от най-известните швейцарски оркестри – Luzerner Sinfonieorchester. Много важно събитие е и концертът на световноизвестната пианистка Пламена Мангова. Тя е гостувала в Пловдив като солистка на Пловдивска филхармония и като част от камерен ансамбъл, но за пръв път ще има рецитал. И още едно известно име – цигуларката Мила Георгиева – концертмайстор на Радиооркестъра в Щутгарт, ще бъде солистка на Пловдивска филхармония. Лия Петрова – също цигуларка със световна кариера, ще гостува за пръв път на фестивала, заедно с двама изтъкнати френски музиканти.

Нека припомним, че самата Мила Павлова е флейтистка със забележителна кариера на солов и камерен музикант.

През далечната 2008 г. подарихме мини-концерт на мой близък човек – разказва тя. И в този момент се случи връзката между мен и Балабановата къща. След първоначалния импулс да направя нещо там, последва много работа и отдаденост. А това, че съм професионален музикант, е изключително полезно при изработването на програмата.

Първото издание е през есента на 2010 г. Оттогава фестивалът се провежда два пъти годишно – пролет и есен, най-хубавите сезони за Пловдив, според Мила. В рамките на форума са и майсторските класове „Музикартисимо“, ръководени тази година от Франческо де Анджелис, квартет Vector (по камерна музика) и проф. Борислава Танева (по пиано).

Снимки: БГНЕС и архив