Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България започна Европейската седмица на мобилността

БНР Новини

Кампанията на Европейската комисия „Европейска седмица на мобилността” се провежда всяка година в периода 16-22 септември с цел да насърчи европейските общини да въвеждат и подпомагат устойчивия транспорт и начините на придвижване и се радва на все по-голям интерес и извън границите на Европа. През изминалата 2017 година в нея се включиха рекордните 2526 града от цяла Европа, САЩ, Япония и др. България бе представена от 39 общини – съобщиха за „Радио България” от Министерството на околната среда и водите, което е национален координатор на инициативата. Темата за 2018 година е „Мултимодалност”, а мотото – „Комбинирай, движи се!”. Мутимодалността насърчава използването и съчетаването на различните видове транспорт, а предимствата са намаляване на замърсяванията и задръстванията, по-чист въздух и по-приятен за живеене град.

За поредна година към инициативата „Европейска седмица на мобилността” се присъединиха Столичната община, Центърът за градска мобилност, редица неправителствени организации и граждански инициативи. И тази година има събития и кампании, насочени към популяризиране на екологичното движение и алтернативните начини на придвижване в града – велосипедно, пешеходно и с обществен транспорт. Какво друго е подготвено за жителите и гостите на София?




Снимка

Тази година насочваме вниманието повече към децата
– казва Методи Аврамов от Центъра за градска мобилност. – За децата от детските градини пресъздаваме реална пътна обстановка, за да могат още от ранна възраст да придобият съответните навици и да привикнат с начините на придвижване в града.

Снимка

За по-големите сме подготвили спортни игри, включваме ги и във велосипедния поход, който за втора поредна година организираме с посолството на Кралство Дания на 22 септември. Велосипедите са осигурени от Центъра за градска мобилност, но желаещите могат да дойдат и със собствени колела. Мястото на тръгване е в един от големите софийски паркове, а самият велосипеден маршрут преминава през централната градска част
.

Снимка

Децата могат да изразят виждането си за мобилността и обществения транспорт и чрез рисунки. Малчуганите показват доста креативни идеи, а тези рисунки стигат и до Брюксел, защото след всяка Европейска седмица на мобилността градовете могат да кандидатстват за наградата на Седмицата на мобилността. Детските рисунки също са част от компонентите, които показват ангажираност с проблематиката и всяка година в Брюксел им дават висока оценка – отбелязва Методи Аврамов и уточнява:

Градовете трябва да отговарят на три условия: да имат постоянни мерки в сферата на мобилността, да организират събития, свързани с провеждането на Седмицата на мобилността и третото условие е да има ден без автомобили, който да насърчи велосипедното и пешеходното придвижване в централната градска част. Столичната община изпълнява тези компонентни вече доста години и през 2015 и 2016 година беше между първите 10 града за награда на Седмицата на мобилността. Надяваме се тази година София да е по-напред в класирането – пожелава Методи Аврамов.

Неизменна част от забавленията през тази седмица е, разбира се, ретро-трамваят, който върви през определени часови интервали. А кулминацията e на 22 септември, в традиционния ден без автомобили, когато част от центъра на София ще бъде затворена за автомобилно движение.

Снимка

През 2016 и 2017 година мобилна лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда измери атмосферния въздух в Деня без автомобили и както можеше да се очаква, въздухът беше по-чист
  коментира Методи Аврамов. – Резултатите от кампанията „Европейска седмица на мобилността” се измерват с увеличаване на ползващите велосипеден и обществен транспорт. Една кампания, която е в рамките само на една седмица, може да постави някакъв акцент, а усилията трябва да се полагат целогодишно.

Снимки: Десислава Семковска и архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45