Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виден Табаков – българинът, подготвял полетите до Луната

БНР Новини
Проф. Виден Табаков, 1964 г. и осъществената му мечта – „разходката“ на Нийл Армстронг по лунната повърхност на 20 юли 1969 г.

Изложба под наслов „Безпределният космос на човешкия ум” бе открита в столичната зала на Държавна агенция „Архиви”. Тя разказва за живота и делото на бележития американски учен проф. Виден Табаков (1919-2015). Той е роден в село Стакевци, Белоградчишко. Учи технически науки в Прага през 1938-1942, след това става докторант в Берлинския политехнически институт, където се дипломира през 1946г. За кратко време работи с известния учен и конструктор Вернер фон Браун, чиито разработки за военни цели дават тласък на ракетното и аерокосмическо дело в света след Втората световна война.

След 1948 до 1956 година Виден Табаков живее в Аржентина, където работи по създаването на реактивни двигатели. От 1958 до края на живота си работи в САЩ. Участва в американската космическа програма, същевременно преподава и провежда научни изследвания в университета на Синсинати, щата Охайо.

Аз самият, трябва да призная, бях изумен, когато пристигнаха документите за действително уникалното дело на този човек и неговия уникален живот, за който за съжаление в България до съвсем скоро не се знаеше нищо или почти нищо – каза при откриването на изложбата доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви”. Ние се надяваме действително българското общество да научи много повече за този човек, за когото си  заслужава да се знае. Да тръгнеш от едно малко балканско село и да стигнеш до висините на Космоса, до най модерните световни технологии, които оттласкват човечеството напред, действително е един пример, за който си заслужава да се правят филми и да се пишат книги. И всички ние, българите, имаме основание да се гордеем.

Михаил Груев и Ерик Рубин по време на откриването на изложбата
А ето каква е ролята на нашия сънародник в американската космическа програма. Непосредствената задача на проф. Табаков е да съблюдава създаването на такива високотехнологични сплави, които да издържат на висока температура, както и на корозия, обясни Димитър Попов, главен експерт в Държавна агенция "Архиви". Тези сплави са ключов момент в създаването на ракетите-носители, с които се изпращат в орбита космическите кораби „Аполо”и в тази насока заслугата на Табаков е огромна.

Неговата работа помага да бъде изпратен първият човек на Луната. Същият този човек – Нийл Армстронг, по-късно преподава с проф. Табаков в Университета на Синсинати. Трудно е да се измисли по-добра история, която илюстрира силните връзки между България и Съединените щати – каза при откриването на изложбата Н. Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България. И още: Работата с неговите студенти е била не по-малко важна. По време на дългата си кариера той е бил наставник на стотици студенти, много от които на свой ред са постигнали велики неща в областта на аерокосмическото инженерство./.../ На негово име  е учредена стипендия и аз съм щастлив, че следващият Виден Табаков, където и да се намира той, или тя, ще може един ден да учи, да създава и да строи бъдещето на България.

Проф. Виден Табаков с колеги и студенти в лабораторията за изследване на двигатели и динамика на газовете в Университета в Синсинати, Охайо, наречена по-късно на негово име
Почетен плакет на проф. Виден Табаков с флага на Американския институт по аеронавтика и космонавтика, прелетял 2 836 864 мили (над 4,5 млн. км) на борда на космическата совалка „Чалънджър“ през февруари 1984 г.Макар че дейността на Табаков в Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство – NASA,е секретна, той има над 400 научни публикации. Професорът обичал да казва, че да се пенсионираш на 65 години е загуба на умения и знания, затова преподава до 90-годишна възраст, а последната му публикация излиза през 2017-а, две години след смъртта му през 2015 година.

Проф. Виден Табаков остава в историята на науката като голям изследовател във водещи технологични области – ракети, турбодвигатели, аеродинамика, ракетно гориво, ерозия, космически полети и др. – казва Д. Попов. В Университета на Синсинати той създава Лаборатория за изследване на двигатели и динамика на газовете. От 2009г. тя носи неговото име. През 2014-а Виден Табаков е обявен за почетен професор на НАСА. Такава чест е оказана на много малко натурализирани в САЩ специалисти.

Изложбата е организирана с подкрепата на фондация "Визия за научен и технологичен растеж" и може да бъде видяна до 8 октомври.

Снимки: NASA, ЦДА и Венета Павлова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56