Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Независимостта на Косово – в съответствие с международното право“ и ролята на България за нейното утвърждаване

БНР Новини
Буйар Деску

В годината, в която Република Косово отбелязва 10-годишнината на своята независимост, Министерството на външните работи на Косово публикува книгата „Независимостта на Косово – в съответствие с международното право“ (Kosovo’s independence – In Compliance with the International Law”). Редактор на сборника е дипломатът Буйар Деску, който е част от екипа на Посолството на Косово в София.

СнимкаКнигата е ценна с това, че събира на едно място богат фактически материал, документи и юридически анализи, свързани с един конкретен правен казус, решен от Международния съд в Хага с обявяването на консултативното становище от 22.07.2010 за това, че декларацията за независимост на Косово от Сърбия (17.02.2008) не противоречи на международното право, отбеляза пред Радио България дипломатът. Сборникът предоставя информация в хронологичен план, анализ на всички процеси, през които страната минава след войната (1998-1999) – обявяването на независимостта, оспорването на този акт от страна на Сърбия. Централно място в изследването е отделено на становището на Международния съд, поискано от ОС на ООН.

Дипломат Буйар Деску подчерта, че сред множеството декларации на различни държави, свързани с казуса, е и тази на българския представител на заседанията на Международния съд в Хага Златко Димитров от Дирекция "Международно право" в българското Министерство на външните работи. Позицията, изразена от него, е подробно отразена в книгата: „Разпадането на бивша Югославия в условията на насилие, нарушаване на човешките права, продължаващата администрация на международната общност в Косово и усилията за намиране на решение за статута на Косово създават условия, които нямат аналог на друго място. Затова смятаме Косово за специален случай… Нашето разбиране беше и остава, че до края на 2007 година блокирането на резолюцията за статута на Косово щеше да доведе до патово положение с тежки последици, включително за държави като България, намиращи се в непосредствена близост… Щеше да се превърне в бреме за развитието на Косово и Сърбия, както и за просперитета на региона като цяло“.

Книгата излиза с встъпителните думи на Бехджет Пацоли – първи вицепремиер и министър на външните работи на Република Косово, който изразява благодарност към всички, които имат принос в процеса на утвърждаване на независимостта на неговата държава.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51