Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Печалбата на банките премина психологическата граница от 1 милиард лева

БНР Новини
Снимка: архив

За осем месеца печалбата на 26-те банки и клоновете на чуждестранни банки в България надмина психологическата граница от 1 млрд. лева, т. е. 556 млн. евро. Това са много пари, дори в европейски контекст. А още по-впечатляващ е отбелязаният ръст на тези печалби в сравнение с предходната година – цели 20 процента! Ако продължим с цифрите, може да споменем за сравнение, че за една година печалбите на 17-те най-големи фирми в страната е 724 милиона eвpo. И още един банков рекорд – активите на финансовите институции също преминаха прага на 100-те милиарда лева, което е равно на 51 млрд. евро. За да е картината пълна, да споменем мимоходом, че и депозитите в банките се представят доста добре – 26 млрд. евро!

Всички тези цифри потвърждават само едно – че финансовият сектор в България е в отлична форма. Но това е само последица и паричен израз на процъфтяващата в момента реална икономика в България и осезаемото замогване на българските граждани. Расте броят на тези, които вече имат пари не само за стоки от първа необходимост, но могат и да спестяват с инвестиционна или с презастрахователна цел. Тук може би трябва да добавим, че и публичните финанси на страната са в много добро състояние и обещават да приключат годината с излишък от около 1 млрд. евро.

Финансовите постижения на банките в България са още по-забележителни на фона на почти нулевите лихви по депозитите (под 1 процент) и сравнително ниските лихви на кредите (около 3-4 процента при ипотечните кредити). По принцип банките печелят именно от даването на пари на кредит срещу заплащане на лихви. При ниските лихви задачата се усложнява и усилията на банкерите отиват към увеличаване на обема на кредитите, така че да се компенсират ниските доходи от лихви. И българските банкери правят точно това – статистиката показва, че отпуснатите от тях заеми нарастват до 32 млрд. евро.

Всичко това звучи още по-обнадеждаващо преди предстоящите проверки на банките в България от Европейската централна банка. Това трябва да стане скоро, след като България вече официално заяви, че иска до следващото лято да влезе в механизма ERM2, т. е. чакалнята за еврозоната. Нито властите, нито банкерите се притесняват от тези стрес-тестове, защото всъщност те вече преминаха успешно миналата година такава серия от проверки от страна на Българската народна банка.

Казаното дотук за банковия сектор в страната не бива да се възприема като розова картина на финансовата действителност. Банките имат проблеми, и то сериозни. Става дума най-вече за трудно събираемите кредити, които представляват около 10 на сто от техните активи. Тези кредити в редица случаи не само не носят приходи, но и представляват опасност за стабилността на банките. Затова и те понякога се разделят със съмнителни кредити, като ги препродават под реалната стойност на заема на други финансови институции. Тези дни точно това направи най-голямата банка в страната, която продаде проблемни кредити за 250 млн. евро.

Всичко това говори, че да имаш банка в България е изгоден и печеливш бизнес. Има обаче експерти и наблюдатели, които смятат, че в банковия сектор в страната е необходима консолидация и концентрация, т. е. намаляване на броя на банките. Изтъква се, че за население от 7 млн. души и със скромни финансови възможности 26 универсални банки са прекалено много и пазарът се раздробява и не може да печели достатъчно от мащаба. Астрономическите печалби изглежда не се виждат достатъчни на тези експерти, които твърдо настояват за окрупняване на банковия пазар. Очевидно такива твърдения имат почва и в последно време се случиха няколко сделки за сливане и придобиване. Другото нещо, което има положително влияние върху банковия сектор е обстоятелството, че повечето финансови институции в страната се контролират от банки-майки извън България, главно от държави от Европейския съюз. И действително, в страната има френски, гръцки, италиански, белгийски и т. н. банки. Повечето от тях са в страни от еврозоната и това очевидно ще изиграе положителна роля при кандидатстването на България за еврото. Така че засега в банковите среди цари оптимизъм, което очевидно говори, че във финансово отношение България няма проблеми и е една стабилна и заслужаваща доверие страна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спецполицаи извършиха обиски в агенция "Митници"

При акция на ДАНС са извършени обиски в кабинета на директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова и на заместника ѝ Людмил Маринов, като са иззети документи и други вещи. След обиските Банкова е отведена на разпит в КПКОНПИ. Тя беше назначена на поста на..

публикувано на 03.04.24 в 16:24

ГЕРБ предлагат продажба или спиране на газопровода „Балкански поток“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му би подкрепила спиране или приватизация на газопровода "Балкански поток". Повод за изказването му е предложението на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) за създаване на временна..

публикувано на 03.04.24 в 15:09

Натрупаната инфлация за последните 3 години е 30%

Националният статистически институт (НСИ) очаква висока оценка от проверката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), каза пред БНР председателят на НСИ доц. Атанас Атанасов. До края на април ще има доклад и юни се очаква да..

публикувано на 31.03.24 в 16:03