Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антони Дончев: "Предстои един усилен и вълнуващ сезон"

БНР Новини

Биг бендът на БНР и неговият диригент Антони Дончев ще открият новия си концертен сезон на 4 октомври в Първо студио на нашата медия. Програмата е посветена на големия тромпетист и композитор Майлс Дейвис, който и днес е кумир за много джаз музиканти. Солисти са трима блестящи български тромпетисти – Росен Захариев-Роко, Михаил Йосифов и Венци Благоев. Подробности за този концерт, както и за останалите събития, които предстоят, научаваме от Антони Дончев:




Антони ДончевПрез новия сезон сме подготвили вълнуваща музика, музика, която според нас публиката заслужава да чуе. Често вкусът на нашата аудитория се подценява. Смята се, че трябва да ѝ се поднася нещо лековато, „развеселяващо“. Ние обичаме баланса – освен да достави удоволствие, музиката може да накара човека да се замисли, да го трогне, да го вдъхнови. Започваме с програма, която съм нарекъл Electric Miles. Тя обхваща пиеси от последния период на Майлс Дейвис, когато той свири с изпълнители, създаващи „по-комуникативна“ и едновременно с това достатъчно истинска и голяма музика. Предстоят два концерта, които ще отдадат заслужена почит на наши колеги. За съжаление, единият от тях вече не е между нас. Става дума за композитора Александър Бръзицов, работил дълги години за Биг бенда на БНР. Това, което ще изпълним, е малка част от неговото творчество, той е създал неповторими песни. Посвещаваме наш концерт и на Симеон Щерев-Банана – флейтист от световна величина. Той е единственият български музикант, който е бил в големите джаз класации. Ние приемаме за наш дълг да почитаме такива личности и да работим с тях винаги, когато е възможно. В края на годината планираме коледен концерт с прекрасна музика и солисти – Петър Салчев, Васил Петров, „Радиодеца“… За пръв път в афиша ни е програма под наслов „Джаз в класиката“. Надявам се да стане цяла поредица, тъй като темата е много интересна – много от големите композитори на ХХ век съвсем откровено се обръщат към джаза в някои свои произведения.

В концерта „Джаз в класиката“ солисти са Данчо Радевски – кларинетист от СО на БНР и младият виолончелист Атанас Кръстев.

Ще продължи и поредицата „Биг бенд – Джаз академия“, която дава път на младите джаз изпълнители. Джаз музикантите очакват съвместни изяви с гости от чужбина, но засега пазят техните имена в тайна.

Бендът ни ще свири и с нашия голям музикант Ангел Заберски-син – каза още Антони Дончев. Както е известно, той е навлязъл много дълбоко в музиката за биг бенд, това е нещо много любимо за него и аз искам да го поканя като гост диригент – да направи проект с нашия бенд и да изпълни своя музика.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10