Нова българска документалистика показва духовните маршрути за уединение и спасение

Кадър от "Градината на Пресвета Богородица"
Снимка: bg.sofiabitingdocs.com

Шестото издание на фестивала за документално кино "Sofia Biting Docs" се провежда под мотото "Спътник на душата" и включва два нови български документални филма: "Пътят на Сантяго: Пътешествие на духа" и "Градината на Пресвета Богородица". С филма за поклонническия маршрут Камино фестивалът беше открит на 1 октомври в Дома на киното. Историята за хора, които вървят по пътя, за да намерят решение на душевните си терзания и да почувстват енергията на това магично приключение, е поднесена с доза хумор. Другият документален филм, който се представя премиерно във фестивалната програма, е "Градината на Пресвета Богородица". Той разказва за монашеския живот в Зографския манастир и чрез него зрителят може да надникне в най-старото монашеско общество, където женски крак не е стъпвал повече от 1000 години – недостъпния полуостров Атон в Гърция. Монасите вършат всекидневните си задължения – готвят, цепят дърва, чистят, рисуват икони. Те разказват историята на икона, дошла в манастира по загадъчен начин преди 30 години.Фестивалът, който представя чрез средствата на документалното кино важни и хапливи теми, като нарушаване на човешките права, интеграцията на малцинствата, проблемите с околната среда и други, продължава до 10 октомври.

Още от рубриката

Св. Иван Рилски – закрилникът на България

На 19 октомври православна България почита паметта на своя небесен покровител Св. Иван Рилски. С името му се свързва най-таченият от всички българи манастир, паметник на ЮНЕСКО, съхранил през вековете вярата и духовността на народа. Негов пръв..

публикувано на 19.10.18 в 11:26

Един от първите бойни полети в света е дело на българи

Знаете ли, че един от първите бойни полети в света е на българи? Тяхната история е част от пантеона на българската бойна слава и впечатлява цяла Европа, тъй като до 1912 година единствено Италия, година по-рано, използва самолети по време на..

публикувано на 16.10.18 в 10:25
Заместник-министърът на културата Амелия Гешева, доцент д-р Христо Попов, Н. Пр. посланикът на Гърция Григориос Василоконстандакис и д-р Поликсени Адам-Велени на откриването на изложбата.

Изложба показва сътрудничеството между българските и гръцките археолози

В Археологическия музей в София е подредена изложбата „Гърция – България: Културни мостове за напредък и развитие“. Става дума за 11 постера, които представят трансграничното сътрудничество между двете държави в областта на археологията. Могат да..

публикувано на 11.10.18 в 12:19