Нова българска документалистика показва духовните маршрути за уединение и спасение

Кадър от "Градината на Пресвета Богородица"
Снимка: bg.sofiabitingdocs.com

Шестото издание на фестивала за документално кино "Sofia Biting Docs" се провежда под мотото "Спътник на душата" и включва два нови български документални филма: "Пътят на Сантяго: Пътешествие на духа" и "Градината на Пресвета Богородица". С филма за поклонническия маршрут Камино фестивалът беше открит на 1 октомври в Дома на киното. Историята за хора, които вървят по пътя, за да намерят решение на душевните си терзания и да почувстват енергията на това магично приключение, е поднесена с доза хумор. Другият документален филм, който се представя премиерно във фестивалната програма, е "Градината на Пресвета Богородица". Той разказва за монашеския живот в Зографския манастир и чрез него зрителят може да надникне в най-старото монашеско общество, където женски крак не е стъпвал повече от 1000 години – недостъпния полуостров Атон в Гърция. Монасите вършат всекидневните си задължения – готвят, цепят дърва, чистят, рисуват икони. Те разказват историята на икона, дошла в манастира по загадъчен начин преди 30 години.Фестивалът, който представя чрез средствата на документалното кино важни и хапливи теми, като нарушаване на човешките права, интеграцията на малцинствата, проблемите с околната среда и други, продължава до 10 октомври.

Още от рубриката

Образът на Васил Левски не престава да ни изненадва и вълнува

Откритието на млад уредник от музея в Карлово преди броени дни предизвика истинска сензация за широката общественост и за изследователите на живота и делото на Васил Левски. Името му е Виктор Комбов, който по време на кратката си научна..

публикувано на 11.12.18 в 11:34

Представиха календарите "Българските корени" 2019

В София Институтът за етнология и фолклористика към БАН представи календарите "Българските корени" за 2019 г. Единият е посветен на стогодишнината от Ньойския договор, с който се откъсват земи с изконно българско население от картата на България и се..

публикувано на 01.12.18 в 08:00

Храм-паметникът „Св. Андрей Първозвани” в София пази паметта на опълченците на България

Тя е единствената не само в София, но и в Софийска епархия, започва разказа си за черквата „Св. Андрей Първозвани“ отец Стилиян Табаков, който служи в нея. Много малко са епархиите в Българската православна църква, в които има храмове с името на..

публикувано на 30.11.18 в 13:24