Нова българска документалистика показва духовните маршрути за уединение и спасение

Кадър от "Градината на Пресвета Богородица"
Снимка: bg.sofiabitingdocs.com

Шестото издание на фестивала за документално кино "Sofia Biting Docs" се провежда под мотото "Спътник на душата" и включва два нови български документални филма: "Пътят на Сантяго: Пътешествие на духа" и "Градината на Пресвета Богородица". С филма за поклонническия маршрут Камино фестивалът беше открит на 1 октомври в Дома на киното. Историята за хора, които вървят по пътя, за да намерят решение на душевните си терзания и да почувстват енергията на това магично приключение, е поднесена с доза хумор. Другият документален филм, който се представя премиерно във фестивалната програма, е "Градината на Пресвета Богородица". Той разказва за монашеския живот в Зографския манастир и чрез него зрителят може да надникне в най-старото монашеско общество, където женски крак не е стъпвал повече от 1000 години – недостъпния полуостров Атон в Гърция. Монасите вършат всекидневните си задължения – готвят, цепят дърва, чистят, рисуват икони. Те разказват историята на икона, дошла в манастира по загадъчен начин преди 30 години.Фестивалът, който представя чрез средствата на документалното кино важни и хапливи теми, като нарушаване на човешките права, интеграцията на малцинствата, проблемите с околната среда и други, продължава до 10 октомври.

Още от рубриката

Изложба в Ловеч обединява молитвените послания от всички религии

В рамките на Комуникационната стратегия на България за ЕС 2019, във фоайето на Областна администрация на Ловеч бе открита изложба под наслова „Молитви на 5 езика“. Тази година една от темите е „Толерантност и превенция на езика на омразата“...

публикувано на 15.06.19 в 10:30

Самоков – град на възрожденски традиции

В недалечното минало град Самоков e известен като средище на култура, просвета и именити зографи. Основният тласък в развитието му обаче, дава железодобивът, познат в района от средата на първото хилядолетие преди Христа. Желязото било ценено, защото не..

публикувано на 13.06.19 в 11:36

В Поморие започна ХVІ Международен фестивал за православна музика „Света Богородица – Достойно есть”

В Поморие за 16-а поредна година в рамките на Международния фестивал за православна музика „Света Богородица – Достойно есть”, се събраха стотици талантливи изпълнители от България, Сърбия, Русия, Молдова, Украйна и Холандия. Събитието се провежда..

публикувано на 09.06.19 в 09:00