Нова българска документалистика показва духовните маршрути за уединение и спасение

Кадър от "Градината на Пресвета Богородица"
Снимка: bg.sofiabitingdocs.com

Шестото издание на фестивала за документално кино "Sofia Biting Docs" се провежда под мотото "Спътник на душата" и включва два нови български документални филма: "Пътят на Сантяго: Пътешествие на духа" и "Градината на Пресвета Богородица". С филма за поклонническия маршрут Камино фестивалът беше открит на 1 октомври в Дома на киното. Историята за хора, които вървят по пътя, за да намерят решение на душевните си терзания и да почувстват енергията на това магично приключение, е поднесена с доза хумор. Другият документален филм, който се представя премиерно във фестивалната програма, е "Градината на Пресвета Богородица". Той разказва за монашеския живот в Зографския манастир и чрез него зрителят може да надникне в най-старото монашеско общество, където женски крак не е стъпвал повече от 1000 години – недостъпния полуостров Атон в Гърция. Монасите вършат всекидневните си задължения – готвят, цепят дърва, чистят, рисуват икони. Те разказват историята на икона, дошла в манастира по загадъчен начин преди 30 години.Фестивалът, който представя чрез средствата на документалното кино важни и хапливи теми, като нарушаване на човешките права, интеграцията на малцинствата, проблемите с околната среда и други, продължава до 10 октомври.

Още от рубриката

Старинният храм „Света Петка Стара“ – вековен пазител на християнството

В центъра на София са съсредоточени множество културни и архитектурни обекти, свидетелстващи за хилядолетната история на града. Един от духовните паметници е действащият старинен храм „Св. Петка Стара“. Както обяснява отец Николай – предстоятел на..

публикувано на 18.02.19 в 08:00

Проф. Славия Бърлиева: В цяла Европа катедрите по българистика се закриват за сметка на русистиката

Хиляда сто и петдесет години след успението на Св. Константин-Кирил Философ (14 февруари 869 г.) делото му не само е живо, но учени от редица страни все още изучават богатото му житие. Затова и днес – когато честваме представянето му пред Бога,..

публикувано на 14.02.19 в 10:01

Български майстори са строили Байракли джамия

Богата е историята на Самоков, за което свидетелстват и многобройните обекти, привличащи хиляди туристи. Още от създаването си през Средновековието градът се оформя като мултикултурно средище, в което съжителстват различни вероизповедания...

публикувано на 13.02.19 в 11:52