Монументът на Бузлуджа ще съхранява паметта за социалистическа България

Снимка: БГНЕС

Стартирана е процедура чрез Министерството на културата, която да предостави на монумента на връх Бузлуджа статут на паметник на културата. Той е построен през 80-те години на ХХ век като Дом на Българската комунистическа партия. Заради лошото състояние, в което се намира в момента сградата на Бузлуджа, експерти от международната организацията "Европа Ностра" го добавиха към най-застрашените от разруха обекти в Европа. Необходимо е спешно да получи статут на културен паметник, за да се намерят средства за неговата консервация по линия на ЕС. При огледа на рушащата се конструкция преди дни бившият зам.-директор на отдел "Културно наследство" на ЮНЕСКО Лорен Леви-Строс каза, че след известно консервиране и саниране паметникът ще може да се сдобие със специален статут, подобно на концентрационния лагер „Аушвиц“, оцелялата от атомната бомбардировка в Хирошима сграда и още няколко изключително важни за световната история съоръжения.

Още от рубриката

Министерството на туризма връчи награди на най-добрите в сектора през 2018 година

Министерството на туризма връчи своите годишни институционални награди в бранша. На стилна церемония във Военния клуб в София бяха отличени победителите в 16 категории, излъчени след онлайн гласуване, провело се в периода 13 ноември – 5..

публикувано на 12.12.18 в 11:22
Провиралката над село Лиляч, в рамките на мегалитен комплекс.

Провиралките – народно средство за здраве и зачеване

България е малка по своята площ и на картата на Европа понякога по-лесно ще я разпознаете по фóрмата, но не и по името, което липсва. Обаче този, който опознае страната ни, няма как да не признае достойното ѝ място на европейския континент: заради..

публикувано на 07.12.18 в 13:27

България анонсира идеята за създаване на туристическа дестинация „Древни цивилизации“

Две години след първото издание, България отново бе домакин на „Международен конгрес на световните цивилизации и исторически маршрути“. Форумът, организиран от Световната организация по туризъм, събра в столицата над 500 участници от всички..

публикувано на 19.11.18 в 12:40