Монументът на Бузлуджа ще съхранява паметта за социалистическа България

Снимка: БГНЕС

Стартирана е процедура чрез Министерството на културата, която да предостави на монумента на връх Бузлуджа статут на паметник на културата. Той е построен през 80-те години на ХХ век като Дом на Българската комунистическа партия. Заради лошото състояние, в което се намира в момента сградата на Бузлуджа, експерти от международната организацията "Европа Ностра" го добавиха към най-застрашените от разруха обекти в Европа. Необходимо е спешно да получи статут на културен паметник, за да се намерят средства за неговата консервация по линия на ЕС. При огледа на рушащата се конструкция преди дни бившият зам.-директор на отдел "Културно наследство" на ЮНЕСКО Лорен Леви-Строс каза, че след известно консервиране и саниране паметникът ще може да се сдобие със специален статут, подобно на концентрационния лагер „Аушвиц“, оцелялата от атомната бомбардировка в Хирошима сграда и още няколко изключително важни за световната история съоръжения.

Още от рубриката

Природонаучният музей кани децата на изследователска ваканция

Кой е най-големият бръмбар в света? А кое е най-силното животно? Живели ли са някога по днешните български земи динозаври? Има ли такива животни, за които дори мама и татко не са чували? Отговорите на тези и много други въпроси децата ще могат да..

публикувано на 28.05.19 в 14:23

Силистренската гробница вече е достъпна за туристи след предварително записване в регионалния исторически музей

Силистренската гробница е почти непозната в България, макар да е първият регистриран национален паметник на културата у нас през 1948 г. Слабата си разпознаваемост гробницата дължи на факта, че доскоро в нея не са допускани туристи, поради голямото..

публикувано на 26.05.19 в 09:30

Палеопарк във Вършец ще ни пренася във времето преди последната ледникова епоха

Как са изглеждали днешните български земи преди 2 500 000 години, тогава, когато в Източна Африка тепърва са се зараждали първите хоминиди, довели до появата на човека? Възможност да се потопим в онези обвити в мистерия далечни времена ще ни даде..

публикувано на 21.05.19 в 13:24