Монументът на Бузлуджа ще съхранява паметта за социалистическа България

Снимка: БГНЕС

Стартирана е процедура чрез Министерството на културата, която да предостави на монумента на връх Бузлуджа статут на паметник на културата. Той е построен през 80-те години на ХХ век като Дом на Българската комунистическа партия. Заради лошото състояние, в което се намира в момента сградата на Бузлуджа, експерти от международната организацията "Европа Ностра" го добавиха към най-застрашените от разруха обекти в Европа. Необходимо е спешно да получи статут на културен паметник, за да се намерят средства за неговата консервация по линия на ЕС. При огледа на рушащата се конструкция преди дни бившият зам.-директор на отдел "Културно наследство" на ЮНЕСКО Лорен Леви-Строс каза, че след известно консервиране и саниране паметникът ще може да се сдобие със специален статут, подобно на концентрационния лагер „Аушвиц“, оцелялата от атомната бомбардировка в Хирошима сграда и още няколко изключително важни за световната история съоръжения.

Още от рубриката

Акцент върху новостите в балнео и спа туризма на „Ваканция & СПА експо“

За 36-и пореден път от 14 до 16 февруари София е домакин на международното изложение „Ваканция & СПА експо“. В рамките на най-големия туристически форум у нас участват хотелиери, туроператори и туристически дестинации от 25 държави. Общият брой..

публикувано на 14.02.19 в 16:04

Двуезична карта на винените маршрути разкрива очарованието на Мелнишкия регион

Още от древността виното е важна част от традициите, живота и трапезата на българина. Плодородните почви и умереноконтиненталният климат у нас са изключително благоприятни за отглеждането на различни сортове грозде, сред които каберне, мерло,..

публикувано на 13.02.19 в 11:14

Пътешественикът Петър Ванев: Всичко започва с първата стъпка

Петър Ванев е първият българин, извървял Тихоокеанския хребетен път (ТХП – минава през САЩ от границата с Мексико до границата с Канада) и Апалачката пътека. Страстта му към пътешествия e провокирана от книгата „Моето приключение в дивото“ от..

публикувано на 03.01.19 в 11:56