Монументът на Бузлуджа ще съхранява паметта за социалистическа България

Снимка: БГНЕС

Стартирана е процедура чрез Министерството на културата, която да предостави на монумента на връх Бузлуджа статут на паметник на културата. Той е построен през 80-те години на ХХ век като Дом на Българската комунистическа партия. Заради лошото състояние, в което се намира в момента сградата на Бузлуджа, експерти от международната организацията "Европа Ностра" го добавиха към най-застрашените от разруха обекти в Европа. Необходимо е спешно да получи статут на културен паметник, за да се намерят средства за неговата консервация по линия на ЕС. При огледа на рушащата се конструкция преди дни бившият зам.-директор на отдел "Културно наследство" на ЮНЕСКО Лорен Леви-Строс каза, че след известно консервиране и саниране паметникът ще може да се сдобие със специален статут, подобно на концентрационния лагер „Аушвиц“, оцелялата от атомната бомбардировка в Хирошима сграда и още няколко изключително важни за световната история съоръжения.

Още от рубриката

София е на второ място в Европа по ръст на чуждестранните посетители за 2017 г.

София е на второ място в Европа по ръст на чуждестранните посетители, пренощували в града през 2017, в сравнение с предходната година. Това сочат резултатите от Глобалния индекс на най-посещаваните градове на Mastercard. Проучването включва 162 държави...

публикувано на 13.10.18 в 08:25

На безгрижна есенна разходка из Понор планина

Ако се чудите накъде да поемете на релаксиращ преход в планината през слънчевите дни на циганското лято, можете да спрете избора си на Понор. Това е карстова планина, разположена в централната част на Западна Стара планина. Най-високата ѝ точка е..

публикувано на 09.10.18 в 14:42

София посреща Аржентина

Посолството на Република Аржентина в България организира фотографска изложба под наслов "Аржентина: приятел на света" ("Argentina: World Friendly"). Основната й цел е популяризирането на туризма към латиноамериканската страна, насърчаването на интереса..

публикувано на 04.10.18 в 14:36