Изкусни майстори на изделия от стъкло си дават среща в ателието за витраж към ВТУ

Снимка: архив

От 5 до 7 октомври във Факултета по изобразителни изкуства към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ се организира уъркшоп за горещо стъкло. Занятията се провеждат в специализирано ателие и са достъпни както за студентите, така и за всеки, който желае да се докосне до магията на това изкуство. Тънкостите в обработката на горещо стъкло ще покаже гост-лекторът Борис Шпейзман от Академията по изкуства и дизайн в Йерусалим. Дисциплината витраж е част от обучението в специалност „Стенопис“ на Факултета по изобразителни изкуства, който е с 50-годишна история. Фактът, че студенти от факултета участват в момента в изработката на витраж за голяма катедрала в Ловеч, е признание за добрата им подготовка.

Още от рубриката

Стефан Цанев живее с театъра и вярва, че е запалил искра

Писателят Стефан Цанев ще получи наградата „Икар” за изключителен принос в театралното изкуство. След номинацията от Съюза на артистите този месец, призът ще му бъде връчен на 27 март – Деня на театъра. 82-годишният Стефан Цанев е продуктивен..

публикувано на 18.02.19 в 08:30

Изложба на скулптора Борис Гондов за дирята в живота

„Между Прокоба и Голгота” е озаглавил изложбата си Борис Гондов (р. 1935г.), който показва в столичната галерия „Контраст” свои произведения, създадени през 2018г. Майстор на естетичния пластичен израз, независимо в какъв материал и коя тема..

публикувано на 16.02.19 в 08:05

Жените, оставили отпечатък в сърцето на Христо Ботев

Описват жените, докоснали най-нежните душевни струни на гениалния поет Христо Ботев, като забележителни и одухотворени. Те са не само красиви и начетени, но и отдадени на висши идеали. Кои са те и защо остават в сянката на поета? От малкото..

публикувано на 14.02.19 в 12:46