Изкусни майстори на изделия от стъкло си дават среща в ателието за витраж към ВТУ

Снимка: архив

От 5 до 7 октомври във Факултета по изобразителни изкуства към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ се организира уъркшоп за горещо стъкло. Занятията се провеждат в специализирано ателие и са достъпни както за студентите, така и за всеки, който желае да се докосне до магията на това изкуство. Тънкостите в обработката на горещо стъкло ще покаже гост-лекторът Борис Шпейзман от Академията по изкуства и дизайн в Йерусалим. Дисциплината витраж е част от обучението в специалност „Стенопис“ на Факултета по изобразителни изкуства, който е с 50-годишна история. Фактът, че студенти от факултета участват в момента в изработката на витраж за голяма катедрала в Ловеч, е признание за добрата им подготовка.

Още от рубриката

Фотоизложба и книга разказват за житейските перипетии на емигрантите ни в Аржентина

Историческата българска общност в Аржентина тези дни е обект на внимание в едно от културните пространства на столицата – зала "Проф. Васил Геров" на Националния дарителски фонд "13 века България". В присъствие на множество гости вицепрезидентът..

публикувано на 17.06.19 в 12:25

Стена на българските символи възникна на туристическа улица в Хавана

В популярния сред туристите квартал Хайманитас на кубинската столица Хавана се появи   „българска“ стена. На стената, покрита с мозайка от начупени фаянсови плочки, са изобразени букви от кирилицата, катедралата „Св. Александър Невски“, щъркел с..

публикувано на 15.06.19 в 11:35
Шеф Петър Михалчев

Създава се първият в България музей на татуировките

На фестивала за бодиарт изкуство в София, който ще се проведе този уикенд в зала „Универсиада”, ще бъде изграден Музей на татуировките. Той ще запознава със значението им за древните култури и тяхната еволюция. За идеята на музея разказва Емил..

публикувано на 14.06.19 в 12:15