Изкусни майстори на изделия от стъкло си дават среща в ателието за витраж към ВТУ

Снимка: архив

От 5 до 7 октомври във Факултета по изобразителни изкуства към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ се организира уъркшоп за горещо стъкло. Занятията се провеждат в специализирано ателие и са достъпни както за студентите, така и за всеки, който желае да се докосне до магията на това изкуство. Тънкостите в обработката на горещо стъкло ще покаже гост-лекторът Борис Шпейзман от Академията по изкуства и дизайн в Йерусалим. Дисциплината витраж е част от обучението в специалност „Стенопис“ на Факултета по изобразителни изкуства, който е с 50-годишна история. Фактът, че студенти от факултета участват в момента в изработката на витраж за голяма катедрала в Ловеч, е признание за добрата им подготовка.

Още от рубриката

Стоян Николов-Торлака: Северозападният човек ще помогне на всеки, но пък няма да му спести мнението си

Написан на архаичен, образен и пиперлив език, “Северозападен романь” не просто пресъздава действителността в най-западналия български край – с мъртвите села, в които изтлява животът на шепа старци, и с все по-призрачните градове заради липсата..

публикувано на 12.12.18 в 12:59

„Родопски отражения“ – документален филм за душата на Родопите

В най-скоро време зрителите ще могат да видят документалния филм „Родопски отражения“, който ще ни поведе на едно вълнуващо пътешествие из загадките и неопитомената красота на Източните Родопи, сред останки от древни цивилизации. Ще ни срещне и с..

публикувано на 11.12.18 в 11:35

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отбелязва 140 години от основаването си

За Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ 2018 година премина под знака на различни мероприятия по случай 140 години от своето основаване. Кулминацията на празника е днес, а през изминалата седмица две събития привлякоха вниманието на..

публикувано на 10.12.18 в 11:38