Средата за дарителство в България се влошава

Снимка: dfbulgaria.org

Тази година България е една от 24-те европейски държави, в които от 1 до 7 октомври се провежда Седмица на фондациите и дарителите. В Европа работят над 144 000 фондации, чиито дарения миналата година са възлезли на повече от 60 милиарда евро. Каузите, в които тези средства се инвестират, са изключително разнообразни – от наука и опазване на природата, през социални услуги, образование и здравеопазване, човешки права и демокрация до младежки дейности и развиване на изкуството и културата на Стария континент.

В рамките на Седмицата на фондациите и дарителите, днес Българският дарителски форум ще оповести годишен анализ за дарителството в страната, или кой, колко и за какво дарява. Но още преди публикуването на анализа, на 1 октомври форумът изнесе данни в това отношение, които агенция Медиапул обобщава под заглавието „Средата за дарителство у нас се влошава“. Основания за подобно твърдение дава глобалният индекс на средата за дарителство през 2018 г. на Lilly Family School of Philanthropy, Indiana University. В него с индивидуален индекс 3.75 при максимален 5.0, България заема 18 място сред 30 европейски страни по благоприятна среда за дарителство. Степента на благоприятност на средата зависи от възможностите за дарителска дейност, данъчните облекчения, потенциала за трансгранично сътрудничество, политическата и социо-културната характеристики на средата. От гледна точка на тези критерии в страни като Полша, България, Турция и Унгария средата за дарителство се влошава, част от фондациите прекратяват дейност, а други спират проекти или срещат затруднения с реализирането на даренията, които предоставят. Някои фондации дори са принудени да напуснат страните, в които работят.

Седмицата на фондациите и дарителите започна в София с улична инсталация на централния площад “Св. Неделя“. 50 от колчетата за паркиране на площада бяха “трансформирани“ в кибритени клечки като символ на основното послание на кампанията “Запали нататък“, че огънят на дарителството има смисъл да бъде разпалван и предаван. Календарът на тазгодишната кампания на Българския дарителски форум по случай Европейския ден на фондациите и дарителите съдържа широк спектър инициативи и кампании – за подкрепа на възрастни хора, деца в неравностойно положение и студенти, за повишаване на доброволческата култура сред служителите на компаниите, за реализиране на екологични и образователни каузи и т. н.
Още от рубриката

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Млада българка живее в дивите гори на Норвегия, за да изследва вълците

Златина Христова от Велико Търново е сред малкото хора, дръзнали да участват в програма за проучване популацията на вълците в Норвегия. 28-годишната българка е ангажирана в специализиран проект, а работата ѝ е да фотографира животните, които са защитени..

публикувано на 09.12.18 в 08:30