Средата за дарителство в България се влошава

Снимка: dfbulgaria.org

Тази година България е една от 24-те европейски държави, в които от 1 до 7 октомври се провежда Седмица на фондациите и дарителите. В Европа работят над 144 000 фондации, чиито дарения миналата година са възлезли на повече от 60 милиарда евро. Каузите, в които тези средства се инвестират, са изключително разнообразни – от наука и опазване на природата, през социални услуги, образование и здравеопазване, човешки права и демокрация до младежки дейности и развиване на изкуството и културата на Стария континент.

В рамките на Седмицата на фондациите и дарителите, днес Българският дарителски форум ще оповести годишен анализ за дарителството в страната, или кой, колко и за какво дарява. Но още преди публикуването на анализа, на 1 октомври форумът изнесе данни в това отношение, които агенция Медиапул обобщава под заглавието „Средата за дарителство у нас се влошава“. Основания за подобно твърдение дава глобалният индекс на средата за дарителство през 2018 г. на Lilly Family School of Philanthropy, Indiana University. В него с индивидуален индекс 3.75 при максимален 5.0, България заема 18 място сред 30 европейски страни по благоприятна среда за дарителство. Степента на благоприятност на средата зависи от възможностите за дарителска дейност, данъчните облекчения, потенциала за трансгранично сътрудничество, политическата и социо-културната характеристики на средата. От гледна точка на тези критерии в страни като Полша, България, Турция и Унгария средата за дарителство се влошава, част от фондациите прекратяват дейност, а други спират проекти или срещат затруднения с реализирането на даренията, които предоставят. Някои фондации дори са принудени да напуснат страните, в които работят.

Седмицата на фондациите и дарителите започна в София с улична инсталация на централния площад “Св. Неделя“. 50 от колчетата за паркиране на площада бяха “трансформирани“ в кибритени клечки като символ на основното послание на кампанията “Запали нататък“, че огънят на дарителството има смисъл да бъде разпалван и предаван. Календарът на тазгодишната кампания на Българския дарителски форум по случай Европейския ден на фондациите и дарителите съдържа широк спектър инициативи и кампании – за подкрепа на възрастни хора, деца в неравностойно положение и студенти, за повишаване на доброволческата култура сред служителите на компаниите, за реализиране на екологични и образователни каузи и т. н.

Още от рубриката

Институциите обединяват усилия в защита на медиците от зачестилите прояви на агресия

Зачестилите случаи на нападения и побой над лекари от страна на техни пациенти през последните месеци, подтикнаха Българският лекарски съюз (БЛС) да рестартира своята кампания срещу насилието над медици, с която казват, че „Да спасяваш е призвание – не..

публикувано на 20.02.19 в 12:49

Вдъхновяващата магия на светлината

От 13 години се занимавам със светлина: първо правих свещи, а сега лампи. Това е един естествен път, може би любопитството ме поведе натам. Започнах от толкова сложни модели и форми, че първите ми лампи изглеждаха като метални скулптури – спомня..

публикувано на 19.02.19 в 11:25

146 години след гибелта на Апостола продължаваме да търсим истината за свободата

В българското съзнание името на Васил Левски е светиня. Постулатите на Апостола за чиста и свята република, за свобода и равенство звучат актуално и днес – 146 години след неговата гибел. Заветите на Левски са единствената опора, на която..

публикувано на 19.02.19 в 08:05