Средата за дарителство в България се влошава

Снимка: dfbulgaria.org

Тази година България е една от 24-те европейски държави, в които от 1 до 7 октомври се провежда Седмица на фондациите и дарителите. В Европа работят над 144 000 фондации, чиито дарения миналата година са възлезли на повече от 60 милиарда евро. Каузите, в които тези средства се инвестират, са изключително разнообразни – от наука и опазване на природата, през социални услуги, образование и здравеопазване, човешки права и демокрация до младежки дейности и развиване на изкуството и културата на Стария континент.

В рамките на Седмицата на фондациите и дарителите, днес Българският дарителски форум ще оповести годишен анализ за дарителството в страната, или кой, колко и за какво дарява. Но още преди публикуването на анализа, на 1 октомври форумът изнесе данни в това отношение, които агенция Медиапул обобщава под заглавието „Средата за дарителство у нас се влошава“. Основания за подобно твърдение дава глобалният индекс на средата за дарителство през 2018 г. на Lilly Family School of Philanthropy, Indiana University. В него с индивидуален индекс 3.75 при максимален 5.0, България заема 18 място сред 30 европейски страни по благоприятна среда за дарителство. Степента на благоприятност на средата зависи от възможностите за дарителска дейност, данъчните облекчения, потенциала за трансгранично сътрудничество, политическата и социо-културната характеристики на средата. От гледна точка на тези критерии в страни като Полша, България, Турция и Унгария средата за дарителство се влошава, част от фондациите прекратяват дейност, а други спират проекти или срещат затруднения с реализирането на даренията, които предоставят. Някои фондации дори са принудени да напуснат страните, в които работят.

Седмицата на фондациите и дарителите започна в София с улична инсталация на централния площад “Св. Неделя“. 50 от колчетата за паркиране на площада бяха “трансформирани“ в кибритени клечки като символ на основното послание на кампанията “Запали нататък“, че огънят на дарителството има смисъл да бъде разпалван и предаван. Календарът на тазгодишната кампания на Българския дарителски форум по случай Европейския ден на фондациите и дарителите съдържа широк спектър инициативи и кампании – за подкрепа на възрастни хора, деца в неравностойно положение и студенти, за повишаване на доброволческата култура сред служителите на компаниите, за реализиране на екологични и образователни каузи и т. н.

Още от рубриката

Фондация „Поколения заедно“ подкрепя мечти в дом за възрастни в Пловдив

Всяка събота в дома за възрастни хора “Свети Василий” в Пловдив доброволци на фондация “Поколения заедно“ прекарват почивния ден с обитателите му. Разговарят, ходят на разходки, посещават културни събития, разменят мисли, обсъждат даже и мечти.....

публикувано на 17.06.19 в 11:05

Българска научна разработка намери място в престижно издание по клинична онкология

Екип от онколози на водещи лечебни заведения в България разработиха иновативен метод за определяне нивата на тревожност при пациенти с онкологични заболявания. Резултатите от проучването са поместени в авторитетното издание Journal of Clinical..

публикувано на 16.06.19 в 10:30

Маратонецът Красимир Георгиев: „Албания ме заинтригува, хората са изключителни“

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев реализира успешно поредното си предизвикателство като пробяга разстоянието от черноморската столица на България – Варна до Дуръс в Албания. Радва се, че заедно с екипа си са успели да стигнат до хората и да..

публикувано на 15.06.19 в 08:00