Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средата за дарителство в България се влошава

БНР Новини
Снимка: dfbulgaria.org

Тази година България е една от 24-те европейски държави, в които от 1 до 7 октомври се провежда Седмица на фондациите и дарителите. В Европа работят над 144 000 фондации, чиито дарения миналата година са възлезли на повече от 60 милиарда евро. Каузите, в които тези средства се инвестират, са изключително разнообразни – от наука и опазване на природата, през социални услуги, образование и здравеопазване, човешки права и демокрация до младежки дейности и развиване на изкуството и културата на Стария континент.

В рамките на Седмицата на фондациите и дарителите, днес Българският дарителски форум ще оповести годишен анализ за дарителството в страната, или кой, колко и за какво дарява. Но още преди публикуването на анализа, на 1 октомври форумът изнесе данни в това отношение, които агенция Медиапул обобщава под заглавието „Средата за дарителство у нас се влошава“. Основания за подобно твърдение дава глобалният индекс на средата за дарителство през 2018 г. на Lilly Family School of Philanthropy, Indiana University. В него с индивидуален индекс 3.75 при максимален 5.0, България заема 18 място сред 30 европейски страни по благоприятна среда за дарителство. Степента на благоприятност на средата зависи от възможностите за дарителска дейност, данъчните облекчения, потенциала за трансгранично сътрудничество, политическата и социо-културната характеристики на средата. От гледна точка на тези критерии в страни като Полша, България, Турция и Унгария средата за дарителство се влошава, част от фондациите прекратяват дейност, а други спират проекти или срещат затруднения с реализирането на даренията, които предоставят. Някои фондации дори са принудени да напуснат страните, в които работят.

Седмицата на фондациите и дарителите започна в София с улична инсталация на централния площад “Св. Неделя“. 50 от колчетата за паркиране на площада бяха “трансформирани“ в кибритени клечки като символ на основното послание на кампанията “Запали нататък“, че огънят на дарителството има смисъл да бъде разпалван и предаван. Календарът на тазгодишната кампания на Българския дарителски форум по случай Европейския ден на фондациите и дарителите съдържа широк спектър инициативи и кампании – за подкрепа на възрастни хора, деца в неравностойно положение и студенти, за повишаване на доброволческата култура сред служителите на компаниите, за реализиране на екологични и образователни каузи и т. н.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25