Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев: Компютърните технологии са една огромна отговорност

БНР Новини
Снимка: БТА

Отличаването на изявени български учени и изследователи в областта на компютърните науки с наградата „Джон Атанасов“ е инициатива на президента на Република България, която продължава вече 15 години. Тя е доказателство, че въпреки различните си политически убеждения и възгледи, българските президенти споделят едно общо виждане – българската наука, постижения и каузи в името на общественото благо трябва да получават безрезервна подкрепа от страна на президентската институция. Изборът на прочутия инженер с български корени Джон Атанасов за патрон на тези отличия не е случаен, тъй като той е създателят на първия компютър. И той, както младите учени днес, някога е бил пионер, навлизайки в цял един нов свят, без ясна представа как ще се развие начинанието му. Джон Атанасов успява да промени света. И ако тогава, за да се усети дадена промяна е било нужно дълго време, днес в света на технологиите, тя се случва за секунди. Според регламента носителят на наградата „Джон Атанасов“ е един, а неговите подгласници получават грамоти за дебютен пробив в областта на компютърните технологии, за проект с голям обществен принос и за успехи, постигнати на международни олимпиади по информатика. В словото си преди церемонията президентът Румен Радев изтъкна големия брой кандидати тази година и трудността да бъдат определени лауреатите, като допълни:




Това ни дава право и основание за гордост и надежда, защото немалка част от вас работят и учат по света, но където и да сте – в институти, научни центрове или звена, вие го правите с мисъл за България. Връщате се с плодовете на вашия труд тук. Впечатлен съм и от обществената значимост на вашите разработки, защото компютърните технологии и наука не са просто двигател на прогреса. Това, което вие правите, все повече моделира нашите обществени отношения, което е една огромна отговорност. Вашите разработки допринасят, както за сигурността и бързата обработка на данни, без които вече е немислимо да функционира държавата, така и за образованието, здравеопазването, околната среда и развитието на електронното управление.

Носител на голямата награда „Джон Атанасов 2018“ e 34-годишният докторант по компютърни науки от Швейцарския технологичен университет в Цюрихд-р Петър Цанков.Основната цел на изследванията му е създаването на нови методи за автоматизирана защита на съвременни софтуерни системи, включително умни договори и програми, обработващи лични данни, компютърни мрежи и други. Резултатите от тези изследвания водят до създаването на иновативни системи, които се използват масово както в академичните среди, така и в индустрията.

В категорията „Проекти с голям обществен принос“ бяха отличени три инициативи, които имат потенциал и успехи в стремежа си да променят и най-вече улеснят някои наши задължения като граждани, предлагайки различни услуги. Пример за такава е т. нар. „Университет с отворен код“, който подпомага академичното и кариерното развитие на учещите в него, без да ги ограничава с национални или институционални рамки. Грамота получи и онлайн платформата CIVI, която дава възможност на българските граждани да подават бързо и лесно своите сигнали за проблеми с пътната настилка или в градската среда. Регистрираните до момента потребители са над 85 000 от цялата страна, а оплакванията са над 80 000. Третият сертификат в категорията получи проектът JAMBA, разработен от Йоана Колева и Ива Цолова в помощ на фондация, осигуряваща равен достъп до информация, образование и кариера на хора с увреждания. Как им хрумва идеята за нея и на колко хора са помогнали до момента, разказва Йоана Колева:




Идеята за платформата се роди преди две години. Трудно е да кажем колко обяви имаме до момента, тъй като постоянно се появяват нови и изчезват други. Докато завършим matching алгоритъма, кандидатите и работодателите се свързват с нас по стандартен начин чрез имейл, за да можем ние предварително да обработим данните. Това е работа, която след време ще върши именно този алгоритъм. Едно от нещата, които предлагаме наред с кариерното развитие, е и обучение на кандидатите в различни сфери на дейност, в това число и IT сферата. До момента сме обучили над 100 души, като 70 от тях вече работят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45