Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев: Компютърните технологии са една огромна отговорност

БНР Новини
Снимка: БТА

Отличаването на изявени български учени и изследователи в областта на компютърните науки с наградата „Джон Атанасов“ е инициатива на президента на Република България, която продължава вече 15 години. Тя е доказателство, че въпреки различните си политически убеждения и възгледи, българските президенти споделят едно общо виждане – българската наука, постижения и каузи в името на общественото благо трябва да получават безрезервна подкрепа от страна на президентската институция. Изборът на прочутия инженер с български корени Джон Атанасов за патрон на тези отличия не е случаен, тъй като той е създателят на първия компютър. И той, както младите учени днес, някога е бил пионер, навлизайки в цял един нов свят, без ясна представа как ще се развие начинанието му. Джон Атанасов успява да промени света. И ако тогава, за да се усети дадена промяна е било нужно дълго време, днес в света на технологиите, тя се случва за секунди. Според регламента носителят на наградата „Джон Атанасов“ е един, а неговите подгласници получават грамоти за дебютен пробив в областта на компютърните технологии, за проект с голям обществен принос и за успехи, постигнати на международни олимпиади по информатика. В словото си преди церемонията президентът Румен Радев изтъкна големия брой кандидати тази година и трудността да бъдат определени лауреатите, като допълни:




Това ни дава право и основание за гордост и надежда, защото немалка част от вас работят и учат по света, но където и да сте – в институти, научни центрове или звена, вие го правите с мисъл за България. Връщате се с плодовете на вашия труд тук. Впечатлен съм и от обществената значимост на вашите разработки, защото компютърните технологии и наука не са просто двигател на прогреса. Това, което вие правите, все повече моделира нашите обществени отношения, което е една огромна отговорност. Вашите разработки допринасят, както за сигурността и бързата обработка на данни, без които вече е немислимо да функционира държавата, така и за образованието, здравеопазването, околната среда и развитието на електронното управление.

Носител на голямата награда „Джон Атанасов 2018“ e 34-годишният докторант по компютърни науки от Швейцарския технологичен университет в Цюрихд-р Петър Цанков.Основната цел на изследванията му е създаването на нови методи за автоматизирана защита на съвременни софтуерни системи, включително умни договори и програми, обработващи лични данни, компютърни мрежи и други. Резултатите от тези изследвания водят до създаването на иновативни системи, които се използват масово както в академичните среди, така и в индустрията.

В категорията „Проекти с голям обществен принос“ бяха отличени три инициативи, които имат потенциал и успехи в стремежа си да променят и най-вече улеснят някои наши задължения като граждани, предлагайки различни услуги. Пример за такава е т. нар. „Университет с отворен код“, който подпомага академичното и кариерното развитие на учещите в него, без да ги ограничава с национални или институционални рамки. Грамота получи и онлайн платформата CIVI, която дава възможност на българските граждани да подават бързо и лесно своите сигнали за проблеми с пътната настилка или в градската среда. Регистрираните до момента потребители са над 85 000 от цялата страна, а оплакванията са над 80 000. Третият сертификат в категорията получи проектът JAMBA, разработен от Йоана Колева и Ива Цолова в помощ на фондация, осигуряваща равен достъп до информация, образование и кариера на хора с увреждания. Как им хрумва идеята за нея и на колко хора са помогнали до момента, разказва Йоана Колева:




Идеята за платформата се роди преди две години. Трудно е да кажем колко обяви имаме до момента, тъй като постоянно се появяват нови и изчезват други. Докато завършим matching алгоритъма, кандидатите и работодателите се свързват с нас по стандартен начин чрез имейл, за да можем ние предварително да обработим данните. Това е работа, която след време ще върши именно този алгоритъм. Едно от нещата, които предлагаме наред с кариерното развитие, е и обучение на кандидатите в различни сфери на дейност, в това число и IT сферата. До момента сме обучили над 100 души, като 70 от тях вече работят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43