Заповядайте на есенния Парад на шапките в София!

СнимкаИстинска феерия от цветове и форми, море от усмивки и добро настроение очакват жителите и гостите на столицата в събота, 6 октомври, когато в сърцето на града ще се проведе четвъртият Парад на шапките. Организатори са „Къщата на шапките” на дизайнерката Ирина Сардарева и Музеят за история на София. Яркото и елегантно шествие ще тръгне в 16.00 часа от паметника на Алеко Константинов, ще премине по пешеходната зона на бул. „Витоша ”и ще завърши пред Музея за история на София.

Историята на шапката е трагична. През 1946 година тя е била забранена в България. А аз искам да я възродя – обяснява Ирина Сардарева. – Защото българката е много красива жена, с голяма вътрешна енергия. Шапката ѝ помага да бъде различна, да се преобрази, да изиграе някаква роля, защото ние, жените, сме актриси, независимо дали го признаваме или не. Така че се опитвам да накарам българката да се усмихва повече в огледалото, да види себе си различна, да не се страхува да бъде кралица.
Софийският Парад на шапките се ражда през 2017 година и се провежда два пъти годишно – през пролетта и есента. Идеята не е нова: подобни паради се провеждат в Лондон, Ню Йорк, Барселона, Аскот и други градове. Какво подтиква Ирина Сардарева да прикани хората да сложат любимите си официални, спортни, луди, турски, индийски и всякакви други шапки и да излязат на улицата?

СнимкаКазах си: защо да няма такъв парад и в София? По-лоши ли сме от другите или нямаме толкова самочувствие? Парадът е невероятно преживяване, публиката ни аплодира, снима се с нас, хората много ни се радват. Ние създаваме една емоция, която напоследък липсва в живота ни – казва дизайнерката на шапки. – Често ни питат срещу какво протестираме. Ние не протестираме, ние раздаваме любов! Така че каня всички, които имат самочувствие или искат да добият такова, да дойдат и да покажем, че сме хора, които знаят кои са. Защото жената, която знае коя е, носи шапка, тя не се страхува да го покаже пред другите. А мъжете, с помощта на шапката, преоткриват джентълменското в себе си. Така че намерете себе си, сложете вашата шапка и се присъединете към нас!

След цялата магия, която очаква участниците и зрителите на Парада на шапките, пред Музея за история на София учениците на музикалния педагог Искра Милкова ще изнесат малък концерт, а шествието ще съпровожда един млад уличен музикант – Кристоф, който ще създаде празнично настроение.

Всеки път подготвям нещо ново или различно – обяснява тази изненада Ирина Сардарева. – Искам всичко да бъде неотрепетирано, да излиза от хората. Да е колкото се може по-непосредствено, по-истинско. На когото му се пее – да изпее нещо, на когото му се танцува – да танцува. Да не се страхуваме да се представим както с шапки, така и с песни и танци.

Снимка

Няма да липсват и награди. „Къщата на шапките” ще връчи отличие за най-красивата или оригинална ръчно изработена и украсена шапка, а Музеят за история на София ще награди най-елегантната дама.

Снимка

Любовта е най-важното в този живот – любовта към близките, работата, природата. Така мисля аз
– споделя Ирина Сардарева, и правя Парада на шапките защото смятам, че раздаването на любов, на позитивна енергия, е най-важното в този живот. И ако подарим любов на някого, тя ни се връща. Това понякога хората го забравят. Ние живеем с хубавите спомени. Така че Парадът на шапките е създаване на хубави спомени, а хубавите спомени... те са щастие! 

Снимки: личен архив