Западните Балкани отново в европейския дневен ред с конференция в София

Снимка: БТА

Сега е в ръцете на политическия елит в Скопие да довърши договора от Преспа – това заяви Екатерина Захариева – вицепремиер и министър на външните работи на България, при откриването на конференцията „Трансформиране на региона на Западните Балкани – парламентарна перспектива за ролята и бъдещето на процеса на присъединяване към ЕС”, която се проведе в българската столица. Тя изрази надежда, че болезненият въпрос в нашия регион за името на Македония ще намери решение след референдума, който беше оценен от някои като голям успех, а от други като изключителен провал.

В конференцията участваха представители на националните парламенти и на неправителствения сектор в 6-те страни от Западните Балкани, парламентаристи от страни– членки на ЕС, евродепутати. Форумът е продължение на приоритета на Българското европредседателство за европейска перспектива на Западните Балкани. Участниците отчетоха ключовата роля на България за ускоряване на събитията, свързани с интеграцията на Западните Балкани, довели до приемането на важните документи на ЕК – Стратегията за Западните Балкани от февруари т.г. и Пакта за разширяване (април 2018). Продължаването на тази линия потвърдиха представителите на парламентите на Австрия и Румъния Андреас Шидер и Кристиан-Сорин Думитреску, чиито страни са настоящият и следващият председател на Съвета на ЕС.

Днес спокойно можем да кажем, че сме свидетели на напълно нова атмосфера на сътрудничество на Балканите, изградена на доверие, активен и конструктивен диалог, както и основана на разбирането за обединено европейско бъдеще –подчерта депутатът от българския парламент Джема Грозданова по време на конференцията. Именно в такава атмосфера преминаха и разговорите. Представителите на националните парламенти на страните от Западните Балкани декларираха ангажимент за провеждане на необходимите реформи и за напредък по ключовите теми: принципи на правовата държава, сигурност и миграция, социално-икономическо развитие, транспортна свързаност, цифрова програма, помирение и добри съседски отношения.

Бяха изказани интересни мнения и предложения, като това на българския евродепутат Георги Пирински, според когото интеграционните процеси в Западните Балкани биха се ускорили, ако ЕК постави еднакви срокове за изпълнение на критериите за членство на всичките 6 държави. Това би подсилило мотивацията и ангажираността на страните съвместно да търсят решение на регионалните проблеми. Особено впечатление направи речта на заместник-председателя на Европейския парламент Ливия Ярока, която призова 6-те страни да се възползват максимално от възможностите, които предприсъединителните програми предоставят – както от предвидените субсидии, така и от експертната подкрепа в ключовите проблемни сектори. Не бяха спестени и критики към ЕК, заради наличието на двойни стандарти при вземане на решенията и липсата на откритост, яснота и гаранции. Такова мнение изрази Момчило Радулович, представител на неправителствения сектор от Подгорица (Черна Гора).

Като потвърждение за важността на обсъжданата в София тема бяхадумите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Брюксел. Ако отнемем на Западните Балкани перспективата за присъединяване, ние ще видим там това, което вече видяхме през 90-те години, и то несъмнено по-скоро рано, отколкото късно, предупреди Юнкер, но отново подчерта, че всички гранични конфликти трябва да бъдат решени преди всякакво присъединяване, така че да не се внася в ЕС нестабилност, идваща от Западните Балкани.

Още от рубриката

Социалистите искат за трети път тази година вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“

Вчера, 15 октомври, левицата внесе трето за 2018г. искане за вот на недоверие към правителството. Първото бе предявено в началото на българското председателство на Съвета на ЕС през януари заради обвинения в корупция, но не мина. Вот за недоверие..

публикувано на 16.10.18 в 10:58

Започна окончателно съгласуване на новия Закон за вероизповеданията между политици и духовници

В четвъртък парламентът прие на първо четене два проекта на закони за вероизповеданията. Идеята на депутатите е в бъдещия нов Закон за вероизповеданията да бъдат защитени традиционните такива и да се елиминират възможностите за радикализация на..

публикувано на 12.10.18 в 13:05

Новият посланик на Косово Едон Цана: Нищо не ни разделя, много ни свързва

Двустранните отношения на България и Косово са отлични, нищо не ни разделя, много ни свързва – това са първите думи на новия посланик на Република Косово, който избра Радио България за първото си интервю у нас. Г-н Едон Цана е в България от..

публикувано на 28.09.18 в 09:53