Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Западните Балкани отново в европейския дневен ред с конференция в София

БНР Новини
Снимка: БТА

Сега е в ръцете на политическия елит в Скопие да довърши договора от Преспа – това заяви Екатерина Захариева – вицепремиер и министър на външните работи на България, при откриването на конференцията „Трансформиране на региона на Западните Балкани – парламентарна перспектива за ролята и бъдещето на процеса на присъединяване към ЕС”, която се проведе в българската столица. Тя изрази надежда, че болезненият въпрос в нашия регион за името на Македония ще намери решение след референдума, който беше оценен от някои като голям успех, а от други като изключителен провал.

В конференцията участваха представители на националните парламенти и на неправителствения сектор в 6-те страни от Западните Балкани, парламентаристи от страни– членки на ЕС, евродепутати. Форумът е продължение на приоритета на Българското европредседателство за европейска перспектива на Западните Балкани. Участниците отчетоха ключовата роля на България за ускоряване на събитията, свързани с интеграцията на Западните Балкани, довели до приемането на важните документи на ЕК – Стратегията за Западните Балкани от февруари т.г. и Пакта за разширяване (април 2018). Продължаването на тази линия потвърдиха представителите на парламентите на Австрия и Румъния Андреас Шидер и Кристиан-Сорин Думитреску, чиито страни са настоящият и следващият председател на Съвета на ЕС.

Днес спокойно можем да кажем, че сме свидетели на напълно нова атмосфера на сътрудничество на Балканите, изградена на доверие, активен и конструктивен диалог, както и основана на разбирането за обединено европейско бъдеще –подчерта депутатът от българския парламент Джема Грозданова по време на конференцията. Именно в такава атмосфера преминаха и разговорите. Представителите на националните парламенти на страните от Западните Балкани декларираха ангажимент за провеждане на необходимите реформи и за напредък по ключовите теми: принципи на правовата държава, сигурност и миграция, социално-икономическо развитие, транспортна свързаност, цифрова програма, помирение и добри съседски отношения.

Бяха изказани интересни мнения и предложения, като това на българския евродепутат Георги Пирински, според когото интеграционните процеси в Западните Балкани биха се ускорили, ако ЕК постави еднакви срокове за изпълнение на критериите за членство на всичките 6 държави. Това би подсилило мотивацията и ангажираността на страните съвместно да търсят решение на регионалните проблеми. Особено впечатление направи речта на заместник-председателя на Европейския парламент Ливия Ярока, която призова 6-те страни да се възползват максимално от възможностите, които предприсъединителните програми предоставят – както от предвидените субсидии, така и от експертната подкрепа в ключовите проблемни сектори. Не бяха спестени и критики към ЕК, заради наличието на двойни стандарти при вземане на решенията и липсата на откритост, яснота и гаранции. Такова мнение изрази Момчило Радулович, представител на неправителствения сектор от Подгорица (Черна Гора).

Като потвърждение за важността на обсъжданата в София тема бяхадумите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Брюксел. Ако отнемем на Западните Балкани перспективата за присъединяване, ние ще видим там това, което вече видяхме през 90-те години, и то несъмнено по-скоро рано, отколкото късно, предупреди Юнкер, но отново подчерта, че всички гранични конфликти трябва да бъдат решени преди всякакво присъединяване, така че да не се внася в ЕС нестабилност, идваща от Западните Балкани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00