Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таванът на пенсиите се покачва, но не отпада

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

След като доскоро предвиждаше от догодина таванът за новоотпуснатите пенсии да бъде отменен, неочаквано в края на миналата седмица правителството обяви, че вместо това, таван ще продължи да има и за старите, и за новите пенсии, но повишен от 1 юли 2019-а от досегашните 910 на 1200 лева. Агенция „Медиапул“ акцентира, че министърът на труда и социалната политика Бисер Петков е бил за отпадане тавана за новоотпуснатите пенсии с оглед повишаване на предвидимостта на системата, но в крайна сметка е приел най-новото решение, което бе обявено не от него, а от финансовия министър Владислав Горанов. Горанов обясни, че заради несъвършенства в пенсионната формула, натрупани през годините, връзката между осигурителния принос и реалния размер на пенсиите е нарушена и е несправедливо таванът да отпадне изцяло, защото би имало „необосновано високи пенсии“. По данни на НОИ досегашният таван от 910 лева ограничаваше пенсиите на около 65 000 възрастни хора. Синдикални експерти изчисляват, че предвиденото покачване ще се усети от над 40 000 души, или от около две трети от пенсионерите, чиито пенсии досега са били ограничени. От Движението за права и свободи определиха отказа на управляващите от пълно премахване на тавана а пенсиите като „страхлив и предпазлив“ ход. Бившият социален министър на ДПС в правителството на Пламен Орешарски Хасан Адемов подчерта, че в пенсионната система трябва да има предвидимост, за да може гражданите, които сега стартират осигурителния си път, да имат доверие и да се осигуряват върху реални доходи, без зависимост от политически и конюнктурни аргументи, които се разминават с експертните. Независимо от всички „за“ и „против“, решението за повишаване на досегашния максимален размер на пенсиите показва, че в държавния бюджет са възникнали възможности за заделяне на повече средства за социални нужди. Потвърждение за това е фактът, че заради поскъпването на живота през зимните месеци с повишаването на цените на газа, парното и някои стоки, управляващите са се договорили със синдикатите парите за енергийни помощи за социално слабите да бъдат увеличени с 50 процента, за което са необходими допълнително около 40 млн. лева. Наскоро беше договорено със синдикатите и 10-процентно увеличение на заплатите за всички служители на бюджетна издръжка. Сега обаче стана ясно, че това повишение няма да е “на калпак”, а според заслугите на работещите в тази сфера.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05