Елизабет Паисиева – „златното момиче”, което продължава да сбъдва мечтите си в Париж

Снимка: личен архив

Като момиченце тя се снима с медалите на олимпийския шампион по троен скок Христо Марков и мечтае да извърви неговия звезден път. А в миговете на отмора – далеч от тренировъчната зала, чете Александър Дюма, обещавайки си, че един ден ще разкрие тайните на Париж.

Видяхме Елизабет Паисиева сред доброволците на световното първенство по художествена гимнастика в София. Преди десет години тя все още пристъпваше с вълнение към състезателния килим под възгласите на френетична публика, но този път избра емоциите „зад завесата” – повече да наблюдава, отколкото да преживява.
Едва 14-годишна Елизабет е вече “златно момиче” (така наричат българските гимнастички, заради многобройните златни отличия) и това ще я съпътства осем години в големия спорт. Зад гърба си тя оставя две олимпиади – в Атина и Пекин, няколко световни и европейски първенства, множество световни купи и печели общо 75 медала в силно субективен спорт, в който съдиите до голяма степен предрешават изхода от битката.

Снимка
СнимкаВ последните години се налагат много промени в нашия правилник, именно за да се избегне този субективизъм, казва тя, но уточнявайки, че винаги има едно рамо за рускините.

Смятам, че българките все още не успяват да се справят с голямото напрежение и колкото и да са подготвени, то оказа влияние върху тяхната игра – казва Елизабет Паисиева. – Всички състезателки са много талантливи и очакваме от тях да бъдат на почетната стълбичка. Така че това световно, на което те спечелиха златен, сребърен и бронзов медал, беше една добра тренировка по пътя към олимпиадата в Токио.

Снимка
Понеже била щуро, по думите на Елизабет, дете и се биела с момчетата, майка й я завежда в залата. И не след дълго тя ще се окаже най-младата гимнастичка на световно първенство.

С треньорката си Стела СалапатийскаНаистина бях най-малката участничка в Мадрид, но никога не съм го възприемала като нещо толкова страшно – спомня си Елизабет. – За нас това е работа, от сутрин до вечер прекарваме в залата и гимнастиката става наш живот. Всъщност ние сме като малки войничета, които знаят, че отиват на война да защитават своя труд и този на треньора си и, разбира се, да представят по най-добрия начин своята страна. Помня, че тогава имах тежка травма на стъпалото и кракът ми беше почти пред счупване с много изтъняла кост. Но си бях казала, че ще стисна зъби, защото се борехме за отборен медал и знаех, че големите спортисти минават през много трудни моменти затова са толкова добри и силни.

Пред подобен тежък момент Елизабет се изправя на световното в Будапеща, когато титулярката Симона Пейчева е уличена в употреба на допинг и на плещите й пада отговорността да стане лидер на отбора, борещ се за две олимпийски квоти. Целта не само е изпълнена, но тя печели и най-скъпоценния си медал – бронз на лента.


А днес Елизабет живее като в приказка – тренира малки гимнастички в Париж, усъвършенства се в съвременния танц, пътува на тренировъчни лагери по света, гледа от прозорците си Айфеловата кула и се радва на сродната си душа в града на любовта.

Снимка
Всъщност това е дълга история
– връща се назад Елизабет Паисиева. – Когато бях състезателка, винаги казвах, че няма да живея в чужбина и няма да бъда треньор. Но както животът ни учи – никога не казвай „никога”. Още в четвърти клас прочетох „Кралица Марго” на Александър Дюма и оттогава магията на Париж остана в мен. А и често се шегувах, че искам един ден да живея срещу Айфеловата кула. И наистина, мечтата ми се сбъдна. За мен Париж е най-красивият град в света, въпреки че обожавам София – той не само е богат на история, на архитектура, но в него непрекъснато се случва нещо интересно.

Снимки: личен архив


Още от рубриката

Албена Ситнилска вече мачка и на професионалния ринг

Руса красавица с мускули като скала, златна шампионка в най-големите бойни спортни състезания по света и отскоро победителка на професионалния ринг – Албена Ситнилска носи на гърдите си медали, колкото за цял отбор. В личната си история на боец досега е..

публикувано на 11.06.19 в 10:45

Ивет Лалова на пета олимпиада след рекорд на турнира в Осака

Българската спринтьорка Ивет Лалова-Колио за пореден път изненада приятно своите поддръжници, стартирайки блестящо своя нов сезон на пистата. Тя спечели бягането на 200 м на Seiko Golden Prix в Осака, финиширайки за 22,55 сек. Този рекорден за..

публикувано на 25.05.19 в 09:35

Футболната легенда Христо Стоичков отново е под прожекторите с биографичната си книга

Христо Стоичков представя биографията си с лятно турне през юли. Пет български града ще посрещнат футболната легенда, който ще се срещне със свои почитатели, за да представи биографичната си книга „Христо Стоичков. Историята“. След много успешната премиера..

публикувано на 19.05.19 в 09:35