Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Христов: „ОНМ на БНР продължава успешните си проекти и отключва „Тайните на българските инструменти“

БНР Новини

Творчески или концертен сезон… За повечето оркестри и хорове тези думи означават едно и също. Но не и за музикалните състави на БНР, чиято основна дейност е осъществяването на студийни записи. Затова и техните концерти не са толкова много, но затова пък – винаги интересни и качествени. Продължаваме да работим с много любов и постоянен стремеж Оркестърът за народна музика на БНР да бъде творческа лаборатория, модел за подражание и еталон за качество, какъвто винаги е бил – казва диригентът Димитър Христов. Той и неговите колеги ще изнесат първия си концерт от новия, 66-и поред сезон, на 11 октомври, в Първо студио на БНР.




СнимкаСтрахотни записи направихме през миналия сезон и това всъщност е поводът да поканим част от колегите, с които сработихме в студиото – разказва диригентът. – Те имат зад гърба си богата творческа история. Преди няколко години Русанка Комитова ни гостува в поредицата „Музика в портрети“. Тя е уникален музикант. Каним я с нейни авторски песни, които аранжира нашият колега Пейо Пеев. Другият ни гост е Христина Анастасова – един прекрасен странджански глас. Песните ѝ са аранжирани от Костадин Генчев. Публиката ще чуе и аранжименти на Николай Петров, друг наш колега, който подготви песните на Сорина Богомилова – известна певица, солистка на Националния ансамбъл „Филип Кутев“. В същия ансамбъл отскоро е и Борислав Гълъбов – млад и талантлив гъдулар, когото публиката също ще чуе в програмата. С моите колеги обичаме да осъществяваме нови идеи в областта на инструменталната музика и доста работа сме свършили в тази посока. Затова сега решихме да обърнем внимание на песенния жанр. Но все пак ще изсвирим наши знакови пиеси, за да представим двойния си албум, който вече е на разположение в Рекламно-информационния център на БНР.

На 19 октомври оркестърът ще изнесе концерт в Будапеща, като гост на българската общност в града. Веднага след това започва подготовката за събитие от поредицата „Вокално-инструментални картини“, в която през последните години чухме съвместни програми на ОНМ на БНР с хор „Ваня Монева“, както и с хоровите състави на ансамблите „Тракия“ и „Филип Кутев“.

На 1 ноември правим много интересен концерт заедно с хор „Перуника“ – датски хор, който пее изключително добре български народни песни. Негов диригент е Михаил Делчев. Много се радвам, че ще бъдем заедно на сцената. А през декември „отключваме“ за пръв път „Тайните на българските народни инструменти“ – нашия нов проект. Започваме с „Изкуството на кавала“. Идеята е да представим цялата плеяда от големи изпълнители – от Станил Паяков, Цвятко Благоев до ден днешен. Първомайсторите ще „присъстват“ със снимков материал, ще прозвучат фрагменти от техни изпълнения. На живо ще свирят съвременните виртуози. Правим го, за да има памет за това как се е развивал инструмента през годините и какво е допринесъл всеки от изпълнителите. Няма как да подминем три бележити годишнини от рождението на великите наши гласове Янка Рупкина, Калинка Вълчева и Павлина Горчева. Те са били в основата на прочутия хор на БНР, който по-късно стана известен под името „Мистерията на българските гласове“. Искаме да покажем своята почит към тях. Поканили сме и техни ученици, които вдъхват нов живот на песните им.

През новия сезон предстои и шестото издание на „Ритъмът на Балканите“ един от най-успешните ни проекти, както и участието ни „Нова българска музика в 7/8“ в гр. Чепеларе, където представяме творбите в конкурсната програма.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05