Чрез финансови стимули държавата ще регулира приема в университетите, съобразно нуждите на икономиката

Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обяви наскоро, че МОН вече работи по промяна в Закона за висшето образование, а тя ще засегне и модела на академично самоуправление. Според експерти от министерството този модел е бил добър за времето на 90-те години, но сега университетите трябва да станат „динамични, отговорни и активни“. По думите на министър Красимир Вълчев статуквото трябва да се промени, а това статукво той определи като „модел, в който учебните заведения са в състояние на безвремие“.

Красимир ВълчевФакт е, че през последните три години приемът във висшите училища е намалял с 13 000 души, а промените в пазара на труда изправят просветното ведомство пред трудности с оглед подготовка на специалисти за бъдещето – призна просветният министър Красимир Вълчев, който участва в национален форум „Предизвикателствата пред държавните висши училища в България”, организиран от синдиката „Висше образование и наука“ към КНСБ, Икономическия университет и СУ „Св. Кл. Охридски“. Там министърът обяви предвиденото увеличение в бюджета за образованието през 2019 г. Минимум 400 млн. лв. са допълнителните средства, които ще влязат в основните, средни и висши училища. Голяма част от тях ще бъде за повишаване на учителските заплати. Друга цел при разходване на средствата е осигуряване на дейности по интереси, подпомагане на приобщаващото образование и за безплатна закуска на децата в началното училище. С около 40 млн. лева повече ще получат университетите за дейността си по обучение на студентите. Приоритетни области ще са аграрните и инженерните науки, изкуствата и медицината. Повече млади хора ще се обучават в специалностите математика, физика и педагогика, за които има нужда на пазара на труда. Предвижда се за студентите в тези направления да отпаднат дори задължителните държавни такси.

Съветът на ректорите излезе с предложение за мораториум върху растящия брой на университетите в страната ни. То ще бъде внесено за разглеждане заедно с промените в Закона за висшето образование, обеща министър Вълчев. В отговор на журналистически въпрос той отбеляза, че двете системи – държавни и частни висши училища, са скачени. Ако ние намалим приема в тези професионални направления, в които искаме да се обучават по-малко студенти, много е вероятно това да доведе до увеличение на приема в такива направления, предлагани от частните висши училища.  Концептуалният въпрос е дали държавата, в желанието си да преструктурираме приема в съответствие с потребностите на пазара на труда, има достатъчно основание да регулира приема и в частните висши училища – поясни министър Красимир Вълчев.


Още от рубриката

Фондация „Поколения заедно“ подкрепя мечти в дом за възрастни в Пловдив

Всяка събота в дома за възрастни хора “Свети Василий” в Пловдив доброволци на фондация “Поколения заедно“ прекарват почивния ден с обитателите му. Разговарят, ходят на разходки, посещават културни събития, разменят мисли, обсъждат даже и мечти.....

публикувано на 17.06.19 в 11:05

Българска научна разработка намери място в престижно издание по клинична онкология

Екип от онколози на водещи лечебни заведения в България разработиха иновативен метод за определяне нивата на тревожност при пациенти с онкологични заболявания. Резултатите от проучването са поместени в авторитетното издание Journal of Clinical..

публикувано на 16.06.19 в 10:30

Маратонецът Красимир Георгиев: „Албания ме заинтригува, хората са изключителни“

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев реализира успешно поредното си предизвикателство като пробяга разстоянието от черноморската столица на България – Варна до Дуръс в Албания. Радва се, че заедно с екипа си са успели да стигнат до хората и да..

публикувано на 15.06.19 в 08:00