Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба показва сътрудничеството между българските и гръцките археолози

БНР Новини
Заместник-министърът на културата Амелия Гешева, доцент д-р Христо Попов, Н. Пр. посланикът на Гърция Григориос Василоконстандакис и д-р Поликсени Адам-Велени на откриването на изложбата.
Снимка: Агапи Йорданова

СнимкаВ Археологическия музей в София е подредена изложбата „Гърция – България: Културни мостове за напредък и развитие“. Става дума за 11 постера, които представят трансграничното сътрудничество между двете държави в областта на археологията. Могат да се видят резултатите от съвместни проекти като: „Черно море – единство и разнообразие през римската античност“, „Непреходен отпечатък в историята – съкровища от гръцките музеи“, „Римски паметници в долината на Струма“, „Паметници под закрилата на ЮНЕСКО в България“ и др. Те са разгърнати в 5 раздела – Праистория, Античност, Средновековие – Византия, Съвремие и Разкопки около изграждането на метрото в Солун.

Като съседни държави с Гърция делим обща история и сме един от добрите съвременни примери за хармонични партньорски отношения на региона на Балканите, които имат положителен отзвук и върху откриването и популяризирането на общото културно-историческо наследство на страните ни, каза при откриването доцент д-р Христо Попов, заместник директор на Археологическия музей.

С България споделяме общи граници, – изтъкна от своя страна посланикът на Гърция Н.Пр. Григориос Василоконстандакис. – Подкрепяме стабилността в нашия регион и културата е сигурен мост между Гърция и България. Народите ни споделят общи европейски принципи, ценности и приоритети, които ни сближават още повече и ни карат да бъдем неразделна част от европейското семейство.

Амелия Гешева, заместник министър на културата, отдаде голямо значение на факта, че изложбата се случва в Европейската година на културното наследство, месеци след българското европредседателство.

Изключително важно е чрез такива събития да покажем и да популяризираме съвместната си работа. Аз съм от тези, които вярват, че културното наследство е мост за връзка с бъдещите поколения и пожелавам много следващи такива изложби, свързани с нови експедиции и нови проекти. Българското министерство на Културата подкрепя всички такива инициативи, надявам се на добро партньорство между двете министерства и между културните институции, които заедно можем да подкрепим.

Снимка
Сред хората, допринесли за реализацията на настоящата експозиция е и д-р Поликсени Адам-Велени, генерален директор на дирекцияПаметници от античността и културно наследство в гръцкото Министерство на културата:

Осъществили сме много сътрудничества и това показва изложбата. Като пример свързан с праисторията можем да се спрем на общия проект Тополица – Промахон, където е открито неолитно селище от 6000 г. пр. н. е. То се пада точно на границата и разкопките се правят от двете страни на браздата, съответно от български и гръцки учени, но те се явяват заедно на конференции, издават общи трудове.В Солун бях 12 години директор на Археологическия музей и тъй като ми направи впечатление как Българите запазихте останките от древна Сердика в рамките на проекта за метрото на София, когато дойде време да строим метрото в Солун, което трябваше да мине точно през центъра на града, сметнах за добра идея да поканим докторът на историческите науки Марио Иванов, който ръководеше разкопките в София, за да обменим опит. За нас това беше много ценно. 

Изложбата може да се види в Археологическия музей в София до 28 октомври 2018 г. Тя се реализира под егидата на Главна дирекция за паметници от античността и културно наследство към Министерството на културата и спорта на Република Гърция, на посолството на Гърция в София и на Националния Археологически институт с музей към БАН.

Снимки: Агапи Йорданова и naim.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30