Атрактивна изложба ще запознае посетителите със стендовия моделизъм

Всеки, който желае да се запознае отблизо с едно от най-интересните хобита, е добре дошъл във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София, където на 13 и 14 октомври ще се проведе XIV-та Открита изложба-конкурс на клуб „Стендов моделизъм България“. Ежегодното изложение има за цел да популяризира това увлечение и да покаже, че изработването на мащабно умалени модели на реални или фантастични обекти и хора е едно занимателно хоби за всички възрасти.Клуб „Стендов моделизъм България“ е създаден преди 13 години, – разказва Станислав Петков, председател на сдружението. – Освен изложбите, които провеждаме в България, ние ходим и на изложения в чужбина, където българските модели се приемат изключително добре. Имаме много отличия, както и награди за най-добър модел от големи европейски изложби. Това хоби учи на много неща – на внимание, на търпение, на координация на движенията, учи децата задълбочено да възприемат информацията, да отсяват това, което им трябва за направата на модела, на елементарни технически и художествени умения.

Снимка
Организаторите на изложбата очакват да покажат над 350 модела не само на български, но и на чужди моделисти.

Ще има участници от много приятелски клубове от Сърбия, Хърватия, Гърция, Македония, Румъния. Тази година чакаме участник и от Москва. Така че присъствието е доста богато – споделя Станислав Петков. – Клуб „Стендов моделизъм България“ ще покаже това, което е направил всеки един от членовете му. Посетилите на изложбата могат да видят модели на най-различна техника и хора. Моделите са разделени в категории самолети, танкове, градски транспорт, кораби, исторически фигури. Освен това се разделят по мащаби, по начинаещи (където са децата) и напреднали. И така се сформират над 30 категории.

Снимка
Във всяка една категория ще бъдат излъчени победители, а за посетителите на изложбата са предвидени дребни сувенири. Експонатите не могат да се купуват – напомня Станислав Петков. В категорията „Градски транспорт“ ще бъдат показни модели, които до този момент не са били представяни пред широката публика.Този път, заедно с класическите в мащаб 1:43, сме планирали да покажем модели в малко по-голям мащаб, отколкото са свикнали нашите почитатели. Посетителите ще могат да видят обществен транспорт и специализирани возила – казва Дариан Георгиев от „Модели градски транспорт“. – Тази година сме поканили да се присъединят и други независими моделисти на градски транспорт, както и един известен български моделист, който се занимава само с колекционерския мащаб 1:87 и сглобява на 3D принтер локомотиви, вагони, подвижен релсов жп. състав.

Снимка
Сред привличащите вниманието експонати ще бъдат автобус и тролейбус „Икарус“ с впечатляващите размери 90х20х15 см – обещава Дариан и продължава:

Ще покажем също така специализирания автобус „Чавдар“, който се е движел от 80-те до началото на 90-те години. Той е представлявал подвижна стоматологична лаборатория и манипулационна. И това е било единственият начин зъболекарската помощ да достигне до малките населени места. Интересното в неговата история е, че той е бил сглобен още през 1977 година в завода в Ботевград и в случай на успешен проект е щял да бъде изнасян за СССР, Гърция и Източна Германия.

Снимка
Уникалният за времето си проект, непознат другаде по света, се проваля заради конструктивни недостатъци. Въпреки това, в България са се движели 5 такива автобуса. За съжаление, запазена е една единствена снимка отвътре и една отвън.

В зъболекарския автобус има плакат на Олимпиадата в Москва от 1980 година, календарче на спортен клуб „Левски“ от 1981, плакат на Рали „Златни пясъци“ от 1978 г. Те са били в оригиналния автобус и ние сме ги пресъздали с максимална детайлност – обяснява Дариан Георгиев.– В салона на автобуса е имало 2 зъболекарски стола със стоматологични машини, умивалник, хладилник и шкаф с инструменти, гардероб за лекарското облекло, санитарен възел за снабдяване с чиста вода. В задната част на автобуса е била разположена чакалня с 5 седалки. И всичко това сме възпроизвели с най-малките подробности.

Снимка
Интересно е да се отбележи, че същият модел автобус се е използвал до 2015 година в Българското национално радио. В него е било разположено най-голямото в страната Подвижно стерео-студио.

Снимки: Десислава Семковска и личен архив

Галерия