Атрактивна изложба ще запознае посетителите със стендовия моделизъм

Всеки, който желае да се запознае отблизо с едно от най-интересните хобита, е добре дошъл във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София, където на 13 и 14 октомври ще се проведе XIV-та Открита изложба-конкурс на клуб „Стендов моделизъм България“. Ежегодното изложение има за цел да популяризира това увлечение и да покаже, че изработването на мащабно умалени модели на реални или фантастични обекти и хора е едно занимателно хоби за всички възрасти.Клуб „Стендов моделизъм България“ е създаден преди 13 години, – разказва Станислав Петков, председател на сдружението. – Освен изложбите, които провеждаме в България, ние ходим и на изложения в чужбина, където българските модели се приемат изключително добре. Имаме много отличия, както и награди за най-добър модел от големи европейски изложби. Това хоби учи на много неща – на внимание, на търпение, на координация на движенията, учи децата задълбочено да възприемат информацията, да отсяват това, което им трябва за направата на модела, на елементарни технически и художествени умения.

Снимка
Организаторите на изложбата очакват да покажат над 350 модела не само на български, но и на чужди моделисти.

Ще има участници от много приятелски клубове от Сърбия, Хърватия, Гърция, Македония, Румъния. Тази година чакаме участник и от Москва. Така че присъствието е доста богато – споделя Станислав Петков. – Клуб „Стендов моделизъм България“ ще покаже това, което е направил всеки един от членовете му. Посетилите на изложбата могат да видят модели на най-различна техника и хора. Моделите са разделени в категории самолети, танкове, градски транспорт, кораби, исторически фигури. Освен това се разделят по мащаби, по начинаещи (където са децата) и напреднали. И така се сформират над 30 категории.

Снимка
Във всяка една категория ще бъдат излъчени победители, а за посетителите на изложбата са предвидени дребни сувенири. Експонатите не могат да се купуват – напомня Станислав Петков. В категорията „Градски транспорт“ ще бъдат показни модели, които до този момент не са били представяни пред широката публика.Този път, заедно с класическите в мащаб 1:43, сме планирали да покажем модели в малко по-голям мащаб, отколкото са свикнали нашите почитатели. Посетителите ще могат да видят обществен транспорт и специализирани возила – казва Дариан Георгиев от „Модели градски транспорт“. – Тази година сме поканили да се присъединят и други независими моделисти на градски транспорт, както и един известен български моделист, който се занимава само с колекционерския мащаб 1:87 и сглобява на 3D принтер локомотиви, вагони, подвижен релсов жп. състав.

Снимка
Сред привличащите вниманието експонати ще бъдат автобус и тролейбус „Икарус“ с впечатляващите размери 90х20х15 см – обещава Дариан и продължава:

Ще покажем също така специализирания автобус „Чавдар“, който се е движел от 80-те до началото на 90-те години. Той е представлявал подвижна стоматологична лаборатория и манипулационна. И това е било единственият начин зъболекарската помощ да достигне до малките населени места. Интересното в неговата история е, че той е бил сглобен още през 1977 година в завода в Ботевград и в случай на успешен проект е щял да бъде изнасян за СССР, Гърция и Източна Германия.

Снимка
Уникалният за времето си проект, непознат другаде по света, се проваля заради конструктивни недостатъци. Въпреки това, в България са се движели 5 такива автобуса. За съжаление, запазена е една единствена снимка отвътре и една отвън.

В зъболекарския автобус има плакат на Олимпиадата в Москва от 1980 година, календарче на спортен клуб „Левски“ от 1981, плакат на Рали „Златни пясъци“ от 1978 г. Те са били в оригиналния автобус и ние сме ги пресъздали с максимална детайлност – обяснява Дариан Георгиев.– В салона на автобуса е имало 2 зъболекарски стола със стоматологични машини, умивалник, хладилник и шкаф с инструменти, гардероб за лекарското облекло, санитарен възел за снабдяване с чиста вода. В задната част на автобуса е била разположена чакалня с 5 седалки. И всичко това сме възпроизвели с най-малките подробности.

Снимка
Интересно е да се отбележи, че същият модел автобус се е използвал до 2015 година в Българското национално радио. В него е било разположено най-голямото в страната Подвижно стерео-студио.

Снимки: Десислава Семковска и личен архив

Още от рубриката

Българка в Австрия подема кампания за купуване на уред, даващ надежда за нормален живот на хиляди българи с увреждания

Над 680 000 души в България са с трайни увреждания, сочат данните на Националния осигурителен институт за 2017 година. Едва 10 на сто от тях обаче получават шанс и намират своя работа. Това до голяма степен се дължи на нежеланието на..

публикувано на 23.10.18 в 11:24
Генералният директор на БТА Максим Минчев: Провеждането на световен форум на българските медии в Скопие ще бъде полезно и ще подпомогне националната българска политика.

На Световната си среща в Скопие българските медии в чужбина ще искат подкрепа от държавата

Македонската столица Скопие ще бъде домакин на Световна среща на българските медии от 24 до 28 октомври. Представители на близо 40 български медии от 25 държави ще поставят на масата за обсъждане теми като "Различните лица на патриотизма", "Бизнес..

публикувано на 23.10.18 в 10:45

Мария Спасова стана първата българка с място в Менделеевата таблица

Химичният елемент антимон вече ще се свързва с българката Мария Спасова, защото името й беше вписано под същия номер – 51, в периодичната система за млади химици. Това е почет e н списък, въведен по инициатива на Международния съюз по чиста и..

публикувано на 20.10.18 в 08:00