Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Акага“ с мащабен мултимедиен проект за своята 27-годишнина

БНР Новини
Снимка: личен архив

Неотдавна зала № 1 в НДК събра част от феновете на българската фюжън формация „Акага“. По време на двучасовия концерт на сцената се качиха около 18 музиканти, които са дали своя принос за развитието на групата през 27-годишната ѝ творческа кариера. Много танци, хубави песни и инструментални пиеси дадоха повод за чудесно настроение на публиката. Георги Велев, един от тромпетистите, който е в „Акага“ още от самото ѝ създаване, споделя за избора на песните, които включиха музикантите в програмата, както и още интересна информация за бандата:




Изборът ни беше между седем албума, тъй като сега по повод този концерт издадохме нов, в който включихме неиздавани до момента песни. Той съдържа 11 пиеси и е в CD формат и винил. Замисълът ни бе да изпълним песни от трите периода на групата. Така направихме една ретроспекция. Разбира се, за да бъде пълна, поканихме и музикантите, които са свирили с нас във времето. Започнахме концерта с инструменталните ни пиеси, тъй като преди 27 години стартирахме като инструментална формация. След това феновете ни чуха и песни от средния период със съответните инструменталисти, били с нас тогава. И най-накрая завършихме със сегашния състав. Когато се събрахме, бяхме на 17-18 години и всички бяхме минали през класическото музикално образование. Мисля, че това е важно, колкото и на дадени моменти да дава своето ограничение. Но именно музикалното образование ни научи на дисциплина и правила. Това беше важно за нас. Първият ни албум беше изцяло инструментален, но си давам сметка с днешна дата, че и сега звучи актуално и модерно.


Специално за концерта от Ванкувър долетя Кристиян Александров (ударни), на клавишните беше Ясен Велчев, също бивш член на бандата. Калин Вельов (перкусии), Огнян Весков (китара), Цветан Недяляков (китара) и Емил Таслев (ударни) също бяха сред поканените инструменталисти. Единствено цугтромбонистът Георги Корназов, също сред основните създатели на групата, не успя да се присъедини към останалите на концерта. Той е един от най-изявените джаз музиканти на Франция през последните 25 години.

През годините музикантите от „Акага“ са свирили на фестивали у нас и в чужбина, включително и в Монтрьо. Концертирали са и в Русия, в Болшой театър, заедно със Софийска филхармония и „Мистерията на българските гласове“.

От 11 години „Акага“ е в постоянен състав Красимир Куртев (бас, вокал), Иво Казасов (тромпет, вокал), Георги Велев (тромпет, вокал), Красимир Кирилов-Джоджо (тромбон, вокал), Димитър Митев-Дънди (барабани), Петър Главанов (китари), Калин Петров (клавишни).

Концертът на 9 октомври бе един от най-мащабните проекти на фюжън формацията и бе мултимедиен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15