Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от международния конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров“

Павел Герджиков: Талантливи изпълнители, на които пожелавам блестяща кариера

БНР Новини
Лауреатите на конкурса: Мария Ирел – II награда, Петър Карагенов, Пейксин Ли, Михаил Михайлов, Боян Савов – III награда, Светлана Иванова – III награда и Петя Петрова
Снимка: Фондация „Панчо Владигеров“

Панчо Владигеров (1899 – 1978) е роден в Цюрих, учи в София и Берлин, но е израснал в Шумен – града, в който се завръщал почти всяко лято, за да намери спокойствие и да твори. Повече от четвърт век фондацията, носеща името на българския класик, организира международни конкурси за пианисти и цигулари. Преди четири години беше и първият конкурс за камерно пеене, чието второ издание приключи преди дни. Кандидатите бяха сравнително малко, затова пък показаха добри професионални качества.



С Панчо Владигеров се запознах още в началото на кариерата ми в Софийската опера – припомня си проф. Павел Герджиков, член на журито. – Покани ме да запишем негова песен, той ми акомпанираше. Аз съм изпял и записал всичко, създадено от Владигеров за нисък глас, записите са в интегрално издание на неговите произведения. Много се радвам, че има такъв конкурс. Александрина Милчева, председател на международното жури, която е не само световноизвестна оперна певица, но и прекрасен камерен изпълнител, ме покани тук. Този тип музициране е еманацията на вокално-инструменталното изкуство, изисква се голяма стилова култура. На конкурса имаше много музикални, мотивирани изпълнители, на които пожелавам блестяща кариера.

Конкурсът е труден като изисквания за репертоар – мнение на Александрина Милчева. За съжаление, малко певци се насочват към тази музика. Те не знаят, че ще им бъде по-лесно на оперна сцена, когато усвоят камерното пеене, защото то изисква перфектна техника. На предишното издание имаше повече кандидати, но тази година нивото е по-високо. Особено при жените – явиха се много добри изпълнителки. Освен с проф. Герджиков, в журито работихме заедно с известни професионалисти – проф. Нико Исаков (България), Клаудия Виска (САЩ/Австрия) – певци и преподаватели, както и пианистът Джон Грос (САЩ/Австрия).

Пейксин Ли от Сингапур получи най-много награди: трето място, наградата за най-добро изпълнение на песен от Панчо Владигеров при жените, а заедно с българина Петър Карагенов – наградата за камерно дуо.

За мен е голяма чест да участвам в този конкурс с толкова прекрасни музиканти в журито и сред участниците – сподели тя. – Огромен шанс е да се докосна до музиката на Владигеров. Преди време изпълних и произведения на композитора Иван Спасов, които са много интересни. Обичам съвременната музика. Мисля, че всички изпълнители би трябвало да я включват в репертоара си, това е наша отговорност.

Самият факт, че всеки от участниците е успял да подготви този репертоар, вече е страхотен успех – думи на Михаил Михайлов, носител на I награда и приза за най-добро изпълнение на песен от Владигеров при мъжете. – Творчеството на големия композитор е част от нашата душевност, нашия тип експресия. Кариерата ми е свързана с операта, но смятам, че всеки певец трябва да поддържа и този репертоар, за да върви напред в развитието си.

Интересът ми към камерната музика не беше развит досега – казва Петя Петрова, носителка на I награда – Подготовката за конкурса продължи почти година. Много научих, независимо от опита ми като оперна певица. Открих неща, върху които ще работя и в бъдеще. Сред камерните произведения всеки може да намери нещо за своя глас, натюрел, теми, които го интересуват.

Своите впечатления споделиха и чуждестранните членове на журито.

Джон Грос – концертиращ солист и камерен изпълнител, с голям опит в работата с певци, е роден в САЩ, но през последните две десетилетия работи в Инсбрук, Австрия:

Радвам се, че съм в Шумен за този конкурс и имам възможност да науча повече за музиката на Владигеров, ще продължа да опознавам творчеството му. Искам да науча повече и за България. Много съм впечатлен от българските певци. Те имат богати, дълбоки гласове. Конкурсът е за камерно пеене, а пианото е специална част от него. Не е просто акомпанимент, това е единен екип от двама изпълнители.

Клаудия Виска, професор във Висшето училище за музикално и сценично изкуство във Виена, е била многократно в София като член на жури в песенен конкурс. За конкурса в Шумен обобщава:

Нивото е много, много високо и заради това, че няма ограничение на възрастта на участниците. Това дава повече възможности, защото привлича певци, завършили висшето си образование, различни майсторски класове, с опит от други по-малки конкурси, както и на голяма сцена. Те са почти или напълно завършени артисти. Когато обсъждаме конкурса, е важно да говорим за тази особеност на регламента, защото в световен мащаб много малко конкурси допускат по-възрастни участници. Това е рядкост и информацията трябва да достигне до повече хора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

"Бягаме"

Последната година беше повече от успешна за Миро – сред реализираните проекти се нареждат разпродаденото турне на певеца, както и неговият албум с хитове, озаглавен "46". На 17 април е подготвил ново предизвикателство – голям концерт в зала..

публикувано на 15.04.24 в 10:15