Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хоров празник, посветен на 120-годишнината на „Родни звуци“

С преклонение пред традициите и поглед в бъдещето

БНР Новини

На 26 и 27 октомври в Шумен празнуват 120 години от основаването на „Родни звуци“ – един от най-успешните български хорове. В сравнение с дълговековната традиция на многогласното пеене в Западна Европа тази годишнина може би изглежда „млада“, но не и за България. Както знаем, първите музикални институции у нас „прохождат“ в началото на ХХ век, а нотното пеене е въведено в училищата в края на 50-те години на ХIХ век, малко преди Освобождението през 1878 г. Между другото – именно в Шумен за първи път учениците пеят с ноти под ръководството на младия учител и бъдещ драматург, възрожденеца Добри Войников.




Снимка„Родни звуци“ е създаден като мъжки хор през 1898 г. – разказва сегашният диригент Христо Атанасов. – На 15 август се слага началото на певческото дружество „Родни звуци“ и хорът започва работа, а през 1905 г. в състава влизат и жени. За първи диригент на мъжкия хор бил избран Велико Дюкмаджиев, завършил образованието си в Дрезден. Няколко диригенти минават след него и оставят своя принос. През 1961 г. диригентската палка поема проф. Венета Вичева и 50 години ръководи един от най-известните български хорове. Тя успява да покори сцени и публика, а хорът става носител на престижни отличия – първа награда от Международния хоров конкурс „Бела Барток“ в Унгария, втора награда от „Орландо ди Ласо“ – Италия, златен плакет от „Латински трубадури“ в Гърция и още много други. Любопитен факт е, че „Родни звуци“ никога не е прекъсвал своите репетиции и изяви, независимо от войни, кризи и пр. Бях студент на проф. Вичева. От нея съм научил много, но може би най-важното е никога да не се отказваш, да бъдеш верен на себе си, да се доверяваш на интуицията си и на това, което си получил от учителите си.

В нашия празник участват и чуждестранни хорове. От Турция гостува „Хор към Художествената асоциация на район Каршъяка“, гр. Измир – смесен хор с малък съпровождащ оркестър. От Зайчар, Сърбия, пристига камерен хор „Лавиринт“ , от столицата на Македония – градски смесен хор „Вардар“. В програмата ще чуем и пловдивски камерен хор „Иван Спасов“, хор „Железни струни“ от Разград, „Янко Мустаков“ от Свищов, „Добруджански звуци“ от Добрич, „Фортисимо“ от Бургас. А на 26 в 17.30 ще бъде открита изложба, в която са събрани награди, афиши, костюми – всичко, което имаме в архива на хора, както и лични вещи и награди на проф. Вичева.

Младият диригент Христо Атанасов в момента е докторант в Шуменския университет „Константин Преславски“. Ръководи хора от три години, следвайки стъпките на своята преподавателка, оставила богат репертоар и дълбоки традиции в хоровото дело на Шумен. И в двата празнични концерта, наред с „Родни звуци“, ще вземе участия детски хор „Бодра песен“ – създаден и ръководен дълги години от проф. Вичева, а през последните години – от Деница Узунова.




СнимкаНачалото на нашата съвместна дейност беше през 1991 г. когато постъпих като хористка в „Родни звуци“ – споделя Деница. – Същата година станах част от първия випуск по музикална педагогика на Шуменския университет. Създаването на специалността също е заслуга на проф. Вичева. Още докато бях студентка, тя ме покани да стана хормайстор в „Родни звуци“ и „Бодра песен“. Двата хора репетираха в една и съща зала, осъществяваха съвместни празнични концерти и наистина приемствеността е съвсем естествена – порасналите хористи от „Бодра песен“ постоянно се вливат в редиците на „Родни звуци“. Имаме красиви спомени, изпълнени с много музика. И днес продължаваме – с преклонение пред делото на нашата учителка, но и с поглед в бъдещето, за да поддържаме и развиваме прекрасните хорови традиции на нашия град.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15