Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът на недоверие за здравеопазването остана в сянката на нови сътресения в управлението

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Подготвяно повече от месец и дискутирано в парламента над три часа миналия петък, искането на БСП за вот на недоверие към правителството заради здравеопазването бе отхвърлено набързо и почти без обществен отзвук в сряда. Интересът към гласуването не беше голям заради предизвестения неуспех, но се сведе до практически нулев поради изместване на вниманието към поредни вътрешни напрежения в управляващата коалиция.

Едновременно с гласуването на вота, в сряда сутринта коалиционният съвет на партньорите в управлението – ГЕРБ и „Обединени патриоти“ (ОП), обсъжда в спешен порядък какво да се направи за туширане на голямото обществено негодувание от скандалното изявление на вицепремиера Валери Симеонов, че искащите адекватно подпомагане от държавата майки на деца с увреждания злоупотребяват с „уж болните си деца“. Скандализиран от това твърдение, дори съпредседателят на ОП Волен Сидеров, който е и лидер на партия „Атака“, настоя Симеонов да бъде отстранен не само от вицепремиер, но и от поста съпредседател на ОП, но останалите две формации в тази коалиция – ВМРО и НФСБ, решиха засега да не го „гонят“ от нея, за да не бъдат обвинявани, че „цепят“ патриотичния вот. Но същевременно категорично отхвърлиха и желанието на Сидеров той да оглави листата на коалицията за евроизборите, което според мнозина ще го накара сам да я напусне.

Под натиск на извънредния коалиционен съвет на ГЕРБ с ОП Валери Симеонов поднесе извинения на всички, които „са се обидили или са се почувствали обидени“ от неговите изявления. Извинения за казаното от вицепремиера беше изразил още дни преди, лично от Брюксел, премиерът Борисов, а от Симеонов протестиращите искаха оставка. По силата на подготвяните промени в Закона за хората с увреждания, от догодина напролет в България ще има национален съвет за тяхната интеграция в обществото, оглавяван от вицепремиер, отговарящ за демографската политика и икономиката, какъвто е Валери Симеонов.

Напреженията в управляващата коалиция засега изглеждат туширани, но не и преодолени. Уреждането им им в близките месеци ще съвпадне с политически консултации на здравния министър за реформиране на болната здравна система. По закон в близките шест месеца не може да има искане за вот на недоверие по същата тема. Но ако искане за вот на недоверие бъде предявен от опозицията по друга тема, едва ли може да се очаква той да бъде приет. А за почти три десетилетия противоречива демокрация в България успяло искане на вот за недоверие няма. В най-новата история на страната има получен вот на недоверие, но в резултат от искане на вот за доверие от страна на първото правителство на СДС, ръководено от Филип Димитров. Към днешна дата обаче изгледи този уникален казус да се повтори няма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54