Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свилен Ноев представя своя авторски Different

„Вярвам, че музиката ми ще стигне до широк кръг публика“

БНР Новини
Снимка: личен архив

Свилен Ноев, вокалистът на група „Остава”, представи в столицата първия си самостоятелен албум, озаглавен Different. От началото на лятото в радио ефира, както и в различни интернет платформи, всеки може да чуе и види пилотния сингъл Beautiful и лирик видеото към него. Музикантът вече е готов и с официален видео клип към песента Different.




Албумът излезе съвсем скоро – разказва той. – Пилотният сингъл се казва Different (“Различен“), оттам дадох това име и на проекта. Идеята ми е, както чрез албума, така и чрез сингъла, да стане ясно, че има разлика от това, което правя с група „Остава“ повече от 20 години. Different звучи много по-различно от музиката на „Остава“ по няколко причини: не е толкова меланхоличен, няма толкова китари, има различна звукова среда. Като стил най-близо е до инди поп музиката. В този мой солов проект съм използвал различни инструменти – банджо, мандолина, саксофон. На промоцията дойдоха всички музиканти, които участваха по различен начин в създаването на албума. Най-много работих с Георги Станев (продуцент на Gravity Co) и с Даниел Петров (барабанист на „Остава“). Имам парче и с Красимир Тодоров (пианист на Jeramy?). Това е Minute („Минута“) и предстои да излезе като сингъл през пролетта. В него свири и китаристът Иво Чалъков. Мишо Шишков свири на банджо и мандолина в песента Different. Венци Трифонов е саксофонистът в песента You („Ти“), а Михаела Филева пее с мен в „Хронометър“ – това е единственото ми парче, което е на български и предвиждам да бъде следващият ми сингъл. В албума ми има 6 песни и два бонус трака – много красиви композиции, които нямах време да довърша, но звучат чудесно, все едно са от запис на живо.

Друга важна разлика според Свилен Ноев между песните на „Остава“ и тези в  Different е и това, че в групата той пее на български, докато за соловия си албум е написал текстовете на английски (с едно изключение). Музикантът е на мнение, че когато един текст е хубав и стойностен, няма значение какъв е езикът, на който ще бъде изпълнен.

Бяхме на море с приятели и моята съпруга Невена даде предложение да правим клип – продължава Свилен. – Получи се съвсем спонтанно. В него участва синът ни, певицата Виктория от група „Мастило“, актьорът Явор Бахаров, младата актриса Рая Пеева и други наши приятели. Мисля, че всички хора, които сега гледат този клип, изпитват лека носталгия за лятото.


Different вече се разпространява по всички подходящи за това места у нас. Дигиталните платформи са другото много важно място за разпространение в днешно време. Никога не знаеш кой и от коя част на света може да чуе песните ти. За мен този факт е особено вълнуващ. Вярвам, че албумът ми ще стигне до широк кръг публика и ще мога да правя концерти, на които да го представям. До момента електронните медии го одобряват и песните от него усилено се въртят. Имам покани да го промотирам в няколко града у нас, но искам да мине още малко време и да видя какви са отзивите на хората за него.

Обложката е дело на Мариян Дзин, мой приятел, който е художник-плакатист. Той прави всички обложки и плакати на „Остава“ от години. Използвахме мои черно-бели снимки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15