Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хелоуин – празникът с много лица

БНР Новини

31 октомври в България е един доста спорен ден от годината. Днес част от българите празнуват Хелоуин, радетелите на българското пък призовават хората да уважават родните традиции, в които няма място за този привнесен в нашата култура обичай.

От едната страна се оказват децата и младите хора, за които нощта на 31 октомври е чудесен повод да се повеселят, облечени не толкова в страшни, колкото в забавни костюми. От другата страна застават тези, които твърдят, че българите имат сходни празници, които малко по малко се забравят, и призовават да се обръща повече внимание на изконно българския празник Ден на народните будители на следващия ден – 1 ноември.

Може ли обаче в тази нощ чрез интереса към чуждото да пробудим желанието да се опознае българското? Да, и това ще се постараят да докажат организаторите на една интересна и забавна автентична разходка с ретро-трамвай из центъра на Стара София.

Хелоуин парти в ретро-трамвай се провежда за първи път тази година – разказва Емил Русчев, един от организаторите. – Подготвили сме пърформанс от трима млади български актьори, които ще се присъединяват на различни спирки, а по време на разходката хората ще могат да видят различни забележителности. Включили сме огнено шоу, което ще бъде специално подготвено за посетителите.

Снимка
Ретро-трамваят с участниците в маскарадни костюми ще тръгне от площад „Възраждане” в центъра на София и ще премине покрай едни от знаковите места в столицата – Министерството на земеделието, Съдебната палата, Ларгото (главния площад на София, архитектурен ансамбъл от три сгради в стил социалистически реализъм, един от символите на столицата), Лъвов мост, Централна гара.

Снимка





Заиграваме се с Ларгото, тъй като там има много наслоявания в исторически план и там са се случвали много събития – издава една от тайните Божидар Емануилов, който също е част от екипа. – Всички тези сгради имат увлекателна история, която ще преплетем с празника.

Много мислим над тези събития. Гледаме да е съчетана образователната част с интересната, и в чисто исторически план хората да се запознаят повече с града, с историята му, с историята на страната ни. Едно от ключовите неща е да има много усмивки, много емоция и да се случват приятни интеракции с различни хора на културата – допълва Емил Русчев.

А тези, които са решили да посрещнат нощта срещу Деня на българските будители чисто по нашенски, могат да се присъединят към инициативата „Да бъдем с народни носии, не с маски”. Нека облечем носии и се хванем за ръка на голямо хоро – призовава Васил Тодоров от Оротека „Седянка”, която вече четвърта година в тази нощ организира фолклорна вечер.

Снимка
Това е форма на протест. Ние уважаваме нашите будители и искаме да бъдат почетени
. Заради Хелоуин този празник някак си изчезва, дори в училище. На децата им е забавно, маскират се. Но заради този празник се забравя нашият празник. Не смятам, че човек, който няма българска носия, не е патриот. Патриотът може и да не е с носия. Но българската носия е символ. И затова го правим по този начин – обяснява Васил Тодоров.

Голямо шествие ще премине и през центъра на София. То, от своя страна, е организирано от група българи, обичащи родината си и желаещи да запазят българските традиции и обичаи. Идеята се ражда спонтанно миналата година и за кратко време набира голяма популярност. 



Всъщност сме решили да създадем нещо ново и различно от онова чуждо и далечно за нашите географски ширини, което ни натрапват като обичаи. Ние сме българи и ни интересуват българските неща – категоричен е инициаторът Сашо Гатев. – Българите са хора, които правят нещата в името на живота, а не неща и забавления в името на смъртта. Затова, който желае е добре дошъл да се присъедини към нас.

Участниците в народни носии ще тръгнат от Съдебната палата в центъра на София и ще преминат по пешеходната част на „Витошка”.

Снимка
Всеки е свободен да се забавлява по такъв начин, по който намери за добре
– отбелязва Сашо Гатев. – Аз и много хора около мен сме избрали да попеем възрожденски песни, да се видим с приятели, да облечем носии. Който няма народна носия, е достатъчно да вземе българското знаме със себе си.

Всъщност, в основата на много християнски празници лежат езически обичаи и е въпрос на лични разбирания дали и как ще празнуваме. Все пак идеята на всеки празник е да обединява хората и да носи добро настроение.

Снимки: личен архив и БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

Правителството определи авиопревозвачите за полети до Китай

Правителството назначи три български авиокомпании за превозвачи по международните въздушни линии между България и Китай. Авиокомпания "Компас Карго Еърлайнс" ще осъществява редовни товарни полети по линиите София-Шанхай-София, София-Джънджоу-София и..

публикувано на 27.03.24 в 16:41

Българите се тревожат за по-важни проблеми от политическата криза

Сред водещите проблеми на българите не са престъпността, имиграцията, жилищата, околната среда и климатичните промени, сочи представително проучване на Евробарометър от февруари 2024 г. За 2/3 от запитаните най-важните проблеми са „безработицата“ – 39% и..

публикувано на 27.03.24 в 15:23