За втори път бяха наградени „Отличниците на България“

Министър Красимир Вълчев: Положителните примери в системата на образованието са много и трябва да ги показваме

Автор:
Снимка: БТА

Наред с невероятната си природа, обичаи, хилядолетна история и култура, България често попада в световните медии и заради успехите, които деца и юноши извоюват на международни състезания и олимпиади. Рядко минава месец, без да научим за пореден медал или изобретение на някой млад учен, или все още ученик, което има потенциал да промени или подобри несъвършенствата в науката и околната среда, или да предостави определена услуга във виртуалното или реалното пространство. За да постигне това, всеки млад талант има нужда от подкрепа на своето семейство и на своите учители, от които черпи знания и умения. Конкуренцията, която преодоляват на международните форуми, е наистина впечатляваща, но всяка спечелена награда минава на заден план за тях, когато бъдат отличени в родината. Трудът и усилията, които полагат, преследвайки мечтите си, не остават незабелязани, както от обществото, така и от медиите. За това свидетелства и второто издание на кампанията, инициирана от национален всекидневник, „Отличниците на България“. За да станат членове на „Клуба на успеха“, кандидатите трябва да спечелят медали от международни научни състезания, или да са първенци на матурите след XII клас. Голяма част от отличията тази година бяха връчени на ученици заради постиженията им в областта на химията, физиката и математиката, но не липсваха и изненади. Такава изненада бе отборът на възпитаничката на френската гимназия в Пловдив Лора Тоскова и единадесетокласника от столичното 18-о училище Станислав Макреев, които получиха награда за блестящото си представяне на състезание по владеене на китайски език. Успехът им ги постави на първо място в Европа и на второ в света, след Северна Корея. Двамата побеждават 112 отбора от 99 държави. Специален гост на церемонията по връчване на отличията бе министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който заяви, че приоритетни за министерството са политиките, свързани с подобряването на образователната среда и подпомагането на подготовката и участието в състезания и олимпиади:
Щастлив съм, не само защото виждам толкова много отличници, а и заради това, че системата на образованието е тази, в която може би ежедневно се случват най-много положителни неща. Ние имаме нужда да ги показваме и изтъкваме и да подкрепяме всяко едно постижение на децата. Само заедно – учители, родители, обществени институции, медии и стопански субекти, можем да направим така, че да имаме едно по-добро бъдеще. Едно от нещата, които неусетно забравяме, е това, колко са важни учителите. В предишните век и половина или два, всяко поколение е живяло по-добре и е било по-образовано. Светът се е развивал, като в основата му са били икономическото развитие, човешкият капитал и социалното развитие. Всичко това се е случвало, благодарение на учителите. Тези хора, които понякога сме склонни да забравяме, тихите герои в класните стаи и хората, които ще вдъхновят следващото поколение отличници.

Сред отличниците изпъкваше и един необичаен за инициативата до момента талант – първият щатен музикант в Държавна опера Стара Загора, която е все още ученичка в Националното училище по музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Как успява да сбъдне мечтата си и коя е следващата, към която се стреми, разказва цигуларката Димитринка Панайотова:
Снимка

В един слънчев и прекрасен ден ми се обадиха от операта. Директорът  Огнян Драганов ме повика да подпишем договор и аз приех тази възможност с удоволствие. Преди това свирех една година в Камерен симфоничен оркестър Хасково, след това ме поканиха в операта и оттогава съм щатен музикант. Мечтата ми е да остана и да се развивам в България.

Снимки: БТА и личен архив

Още от рубриката

„Останете живи“ – книга с послание към младите, че шофирането е отговорност, а не забавление

Пътна полиция води статистика за загиналите и ранените по българските пътища от 1951 г. Тогава са загинали 202 души, а 790 са били ранени. До 1990 г. данните за загиналите се увеличават драстично. Най-високата си стойност те достигат през 1990 г...

публикувано на 22.04.19 в 11:56

Българската Цветница – букет от колоритни традиции в различните региони

Седмица преди православния Великден българите празнуват Цветница. Този ден бележи началото на най-скръбната, но и най-наситена с духовни послания седмица в живота на вярващия християнин – времето, в което Христос приема страданието и кръстната..

публикувано на 21.04.19 в 08:00

Пролетни цветя в Европейската столица на културата Пловдив

В Пловдив започна изграждането на жива цветна инсталация под мотото „Донеси цвят в Стария град!“. Инициативата е по повод 50 години от създаването на общинския институт „ Старинен Пловдив “ . Организаторите – Fiori & Regali Plovdiv,..

публикувано на 20.04.19 в 08:00