За втори път бяха наградени „Отличниците на България“

Министър Красимир Вълчев: Положителните примери в системата на образованието са много и трябва да ги показваме

Автор:
Снимка: БТА

Наред с невероятната си природа, обичаи, хилядолетна история и култура, България често попада в световните медии и заради успехите, които деца и юноши извоюват на международни състезания и олимпиади. Рядко минава месец, без да научим за пореден медал или изобретение на някой млад учен, или все още ученик, което има потенциал да промени или подобри несъвършенствата в науката и околната среда, или да предостави определена услуга във виртуалното или реалното пространство. За да постигне това, всеки млад талант има нужда от подкрепа на своето семейство и на своите учители, от които черпи знания и умения. Конкуренцията, която преодоляват на международните форуми, е наистина впечатляваща, но всяка спечелена награда минава на заден план за тях, когато бъдат отличени в родината. Трудът и усилията, които полагат, преследвайки мечтите си, не остават незабелязани, както от обществото, така и от медиите. За това свидетелства и второто издание на кампанията, инициирана от национален всекидневник, „Отличниците на България“. За да станат членове на „Клуба на успеха“, кандидатите трябва да спечелят медали от международни научни състезания, или да са първенци на матурите след XII клас. Голяма част от отличията тази година бяха връчени на ученици заради постиженията им в областта на химията, физиката и математиката, но не липсваха и изненади. Такава изненада бе отборът на възпитаничката на френската гимназия в Пловдив Лора Тоскова и единадесетокласника от столичното 18-о училище Станислав Макреев, които получиха награда за блестящото си представяне на състезание по владеене на китайски език. Успехът им ги постави на първо място в Европа и на второ в света, след Северна Корея. Двамата побеждават 112 отбора от 99 държави. Специален гост на церемонията по връчване на отличията бе министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който заяви, че приоритетни за министерството са политиките, свързани с подобряването на образователната среда и подпомагането на подготовката и участието в състезания и олимпиади:
Щастлив съм, не само защото виждам толкова много отличници, а и заради това, че системата на образованието е тази, в която може би ежедневно се случват най-много положителни неща. Ние имаме нужда да ги показваме и изтъкваме и да подкрепяме всяко едно постижение на децата. Само заедно – учители, родители, обществени институции, медии и стопански субекти, можем да направим така, че да имаме едно по-добро бъдеще. Едно от нещата, които неусетно забравяме, е това, колко са важни учителите. В предишните век и половина или два, всяко поколение е живяло по-добре и е било по-образовано. Светът се е развивал, като в основата му са били икономическото развитие, човешкият капитал и социалното развитие. Всичко това се е случвало, благодарение на учителите. Тези хора, които понякога сме склонни да забравяме, тихите герои в класните стаи и хората, които ще вдъхновят следващото поколение отличници.

Сред отличниците изпъкваше и един необичаен за инициативата до момента талант – първият щатен музикант в Държавна опера Стара Загора, която е все още ученичка в Националното училище по музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Как успява да сбъдне мечтата си и коя е следващата, към която се стреми, разказва цигуларката Димитринка Панайотова:
Снимка

В един слънчев и прекрасен ден ми се обадиха от операта. Директорът  Огнян Драганов ме повика да подпишем договор и аз приех тази възможност с удоволствие. Преди това свирех една година в Камерен симфоничен оркестър Хасково, след това ме поканиха в операта и оттогава съм щатен музикант. Мечтата ми е да остана и да се развивам в България.

Снимки: БТА и личен архив

Още от рубриката

В “Приятели на четири крака” лекуват с любов

Недалеч от Велико Търново се е разположил идиличен свят, който владее тайната на само едно вълшебство – преобразява дори най-закоравелия човек с любов. Във фермата на Вера и Виктор посрещат гостите с щурм, топуркане и вкупом. И как да бъде..

публикувано на 15.11.18 в 11:39

Сграда – паметник на културата във Велико Търново, ще е поредната спасена от разруха чрез частна инвестиция

Хотел “Цар Борис” във Велико Търново ще бъде спасен от разруха и реставриран със средства на американския милионер и филантроп Едмънд Бек. Сградата от години се руши, макар още през 1980 г. да е била обявена за паметник на културата. Неотдавна тя..

публикувано на 11.11.18 в 08:00

Обърната класна стая разменя учители и ученици в училището в гр. Брегово

СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в град Брегово, област Видин, което е със 150-годишна история, бе включено в списъка на иновативните училища в страната заради своя проект „История без граници. Обърнатата класна стая.“ Моделът на обърнатата класна стая..

публикувано на 10.11.18 в 08:00