Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За втори път бяха наградени „Отличниците на България“

Министър Красимир Вълчев: Положителните примери в системата на образованието са много и трябва да ги показваме

БНР Новини
Снимка: БТА

Наред с невероятната си природа, обичаи, хилядолетна история и култура, България често попада в световните медии и заради успехите, които деца и юноши извоюват на международни състезания и олимпиади. Рядко минава месец, без да научим за пореден медал или изобретение на някой млад учен, или все още ученик, което има потенциал да промени или подобри несъвършенствата в науката и околната среда, или да предостави определена услуга във виртуалното или реалното пространство. За да постигне това, всеки млад талант има нужда от подкрепа на своето семейство и на своите учители, от които черпи знания и умения. Конкуренцията, която преодоляват на международните форуми, е наистина впечатляваща, но всяка спечелена награда минава на заден план за тях, когато бъдат отличени в родината. Трудът и усилията, които полагат, преследвайки мечтите си, не остават незабелязани, както от обществото, така и от медиите. За това свидетелства и второто издание на кампанията, инициирана от национален всекидневник, „Отличниците на България“. За да станат членове на „Клуба на успеха“, кандидатите трябва да спечелят медали от международни научни състезания, или да са първенци на матурите след XII клас. Голяма част от отличията тази година бяха връчени на ученици заради постиженията им в областта на химията, физиката и математиката, но не липсваха и изненади. Такава изненада бе отборът на възпитаничката на френската гимназия в Пловдив Лора Тоскова и единадесетокласника от столичното 18-о училище Станислав Макреев, които получиха награда за блестящото си представяне на състезание по владеене на китайски език. Успехът им ги постави на първо място в Европа и на второ в света, след Северна Корея. Двамата побеждават 112 отбора от 99 държави. Специален гост на церемонията по връчване на отличията бе министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който заяви, че приоритетни за министерството са политиките, свързани с подобряването на образователната среда и подпомагането на подготовката и участието в състезания и олимпиади:




Щастлив съм, не само защото виждам толкова много отличници, а и заради това, че системата на образованието е тази, в която може би ежедневно се случват най-много положителни неща. Ние имаме нужда да ги показваме и изтъкваме и да подкрепяме всяко едно постижение на децата. Само заедно – учители, родители, обществени институции, медии и стопански субекти, можем да направим така, че да имаме едно по-добро бъдеще. Едно от нещата, които неусетно забравяме, е това, колко са важни учителите. В предишните век и половина или два, всяко поколение е живяло по-добре и е било по-образовано. Светът се е развивал, като в основата му са били икономическото развитие, човешкият капитал и социалното развитие. Всичко това се е случвало, благодарение на учителите. Тези хора, които понякога сме склонни да забравяме, тихите герои в класните стаи и хората, които ще вдъхновят следващото поколение отличници.

Сред отличниците изпъкваше и един необичаен за инициативата до момента талант – първият щатен музикант в Държавна опера Стара Загора, която е все още ученичка в Националното училище по музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Как успява да сбъдне мечтата си и коя е следващата, към която се стреми, разказва цигуларката Димитринка Панайотова:




Снимка

В един слънчев и прекрасен ден ми се обадиха от операта. Директорът  Огнян Драганов ме повика да подпишем договор и аз приех тази възможност с удоволствие. Преди това свирех една година в Камерен симфоничен оркестър Хасково, след това ме поканиха в операта и оттогава съм щатен музикант. Мечтата ми е да остана и да се развивам в България.

Снимки: БТА и личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40