Предстои вторият национален конкурс „Пазители на българското“

Младият Костадин Михайлов сбъдва мечтите си не само като изкусен странджански певец. Преминал през детската школа „Нестинарче“ под ръководството на известната народна изпълнителка Златка Ставрева, той е завършил музикалната паралелка на СОУ „Добри Чинтулов“ в Бургас и специалност „Културно историческо наследство и информационни технологии“ в Университета по библиотекознание. Има издадени три албума с негови песни, многобройни отличия от певчески конкурси и концерти. Всичко това провокира у него желанието да обогати познанията си за странджанската култура и история. Резултат от труда ми са книгите „Теренна фолклористика и теория на народната музика в Странджа“, „Кратка история на село Веселие“, „Фолклорният цвят на Странджа“. От 2013 г. Костадин Михайлов е председател на сдружението „Пазители на българското“, което дава начало на различни идеи, свързани с проучване на странджанския фолклор, издаване на вестник, както и на национален фолклорен конкурс. Ето какво сподели младият ентусиаст:
СнимкаНа 3 и 4 ноември ще се поведе вторият национален конкурс „Пазители на българското“ в гр. Средец, Бургаска област. Провежда се на две години. Различното в нашия конкурс е, че всички участници, носители на първи места, ще правят записи на място, а след това ще се издаде албум. Възрастовите групи не са по-различни от други конкурси. При прегледа на подадените заявките забелязах, че най-много участници има в двете групи, които обхващат възрастта от 11 до 18 години – т. е. най-много са младите. За двата дни ще има около 120 изпълнения. Обхватът е голям – ще има участници от всички фолклорни области. Ще има и много автентични групи от малките села на Странджа, те също ще осъществят записи. В неделя, на 4 ноември, е гала концертът на лауреатите и на някои певци от Странджанския край.


Моите големи мечти бяха към сдружението да има вестник, който да отразява всичко, което правим, както и новините, свързани с фолклорната история на България. Мечтата се сбъдна, когато излезе първи брой на в. „Български дух“. Вече е факт и четвърти брой. Срещаме трудности във финансовата част, но успяваме. Вестникът включва рубриката „Един живот за песента не стига“ – интервюта с народни изпълнители. Публикуваме също статии на исторически теми от историка Константин Славов, информация за конкурси, актуални новини за месеца. Важна точка в дейността на сдружението са конкурсите „С песните на Манол Михайлов“, „С песните на Магда Пушкарова“. Имаме идея през 2019 г. да възстановим конкурса „С песните на Георги Павлов“.


Снимки: Радио Бургас

Още от рубриката

Джамала – митичното създание, което идва при българите за радост и кураж през новата година

Всяка година около Ивановден, който по стар стил е на 20 януари, в много села в Софийска, Русенска и Ловешка област провеждат по стар народен обичай ритуала „Джамала“. Той е мъжки празник и е част от зимните маскарадни игри в България. Според..

публикувано на 18.01.19 в 12:46
Снимка: БГНЕС

Французи ще снимат документален филм за традицията Сурова

Френски телевизионен екип от Тулуза ще снима документален филм за народния празник Сурова (или Сурва) в пернишкото село Лесковец. Чуждестранните журналисти работят по европейски проект, свързан с маскарадната традиция. Те ще наблюдават..

публикувано на 13.01.19 в 08:30

Какво ни носи Ивановден – обичаи, обреди и вярвания

На 7 януари е денят на Йоан Кръстител, наричан също Йоан Предтеча – братовчед и предшественик на Исус Христос. Когато станал на 30 години, Йоан започнал да проповядва и да кръщава хората. Във водите на река Йордан дал свето кръщение и на Христос..

публикувано на 07.01.19 в 11:06