Предстои вторият национален конкурс „Пазители на българското“

Младият Костадин Михайлов сбъдва мечтите си не само като изкусен странджански певец. Преминал през детската школа „Нестинарче“ под ръководството на известната народна изпълнителка Златка Ставрева, той е завършил музикалната паралелка на СОУ „Добри Чинтулов“ в Бургас и специалност „Културно историческо наследство и информационни технологии“ в Университета по библиотекознание. Има издадени три албума с негови песни, многобройни отличия от певчески конкурси и концерти. Всичко това провокира у него желанието да обогати познанията си за странджанската култура и история. Резултат от труда ми са книгите „Теренна фолклористика и теория на народната музика в Странджа“, „Кратка история на село Веселие“, „Фолклорният цвят на Странджа“. От 2013 г. Костадин Михайлов е председател на сдружението „Пазители на българското“, което дава начало на различни идеи, свързани с проучване на странджанския фолклор, издаване на вестник, както и на национален фолклорен конкурс. Ето какво сподели младият ентусиаст:
СнимкаНа 3 и 4 ноември ще се поведе вторият национален конкурс „Пазители на българското“ в гр. Средец, Бургаска област. Провежда се на две години. Различното в нашия конкурс е, че всички участници, носители на първи места, ще правят записи на място, а след това ще се издаде албум. Възрастовите групи не са по-различни от други конкурси. При прегледа на подадените заявките забелязах, че най-много участници има в двете групи, които обхващат възрастта от 11 до 18 години – т. е. най-много са младите. За двата дни ще има около 120 изпълнения. Обхватът е голям – ще има участници от всички фолклорни области. Ще има и много автентични групи от малките села на Странджа, те също ще осъществят записи. В неделя, на 4 ноември, е гала концертът на лауреатите и на някои певци от Странджанския край.


Моите големи мечти бяха към сдружението да има вестник, който да отразява всичко, което правим, както и новините, свързани с фолклорната история на България. Мечтата се сбъдна, когато излезе първи брой на в. „Български дух“. Вече е факт и четвърти брой. Срещаме трудности във финансовата част, но успяваме. Вестникът включва рубриката „Един живот за песента не стига“ – интервюта с народни изпълнители. Публикуваме също статии на исторически теми от историка Константин Славов, информация за конкурси, актуални новини за месеца. Важна точка в дейността на сдружението са конкурсите „С песните на Манол Михайлов“, „С песните на Магда Пушкарова“. Имаме идея през 2019 г. да възстановим конкурса „С песните на Георги Павлов“.


Снимки: Радио Бургас

Още от рубриката

Драгиновци обичат, пазят и славят старите местни традиции

Според броя на своите жители Драгиново се нарежда на четвърто място сред селата в България. Разположено е в Западните Родопи, в близост до Велинград. В миналото е известно под името Корова (от тур.Kuru – ova – Сухо поле), а от 1971 г. е..

публикувано на 12.10.18 в 11:18

Срещи с българския фолклор в Попово

Попово е домакин на II н ационална фолклорна среща "Автентичност и съвремие" , организирана от сдружение "Цветница". В миналогодишното издание се включиха повече от 700 изпълнители на хубавата народна песен, а сега се очакват дори повече участници, като..

публикувано на 29.09.18 в 08:00

Янка Рупкина: „Щастлива съм, че с гласа си спечелих обичта на хората у нас и по света“

Янка Рупкина, една от емблемите на българската народна музика, тази година отбелязва две сериозни годишнини – шест десетилетия на сцената и осем от рождението си. Легендарната ни певица е родена в Странджанския край. Нейните земляци от с...

публикувано на 24.09.18 в 08:35